NE VALJA BITI HEROJ U HRVATSKOJ: Zagrepčanin spasao grad od poplave, sada mu sude kao sitnom kriminalcu (VIDEO)
Foto: Screenshot

bruka

NE VALJA BITI HEROJ U HRVATSKOJ: Zagrepčanin spasao grad od poplave, sada mu sude kao sitnom kriminalcu (VIDEO)

Hrvatska -

Zagrepčanin Tihomir Blagus proglašen je „herojem zagrebačkog Trnja“ kada je pre mesec i po dana, za vreme jake kiše koja je izazvala bujicu i zapretila poplavom u njegovom susedstvu, sa svojim susedom Domagojem Vorbergerom provalio u stanivu Hrvatskih voda, sagradio branu i sprečio veliku katastrofu.

Ali Blagus će ipak morati da se pojavi pred sudijom. Pozvan je na Prekršajni sud jer ga je policija optužila da je uzvikivanjem i prepiranjem remetio javni mir i omalovažavao i vređao službene osobe. Ako sudija odluči da je kriv, za svako od ovih dela propisana je novčana kazna od 200 do 800 kuna (zakon u kojem su novčane kazne izražene u njemačkim markama i dalje je na snazi), a za svako djelo može dobiti do 30 dana zatvora.

Blagus kaže da ga nije briga kako će mu se suditi.

„Nikada u životu nisam pozvan kod sudije i nikada nisam bio u toj situaciji jer nikada nisam prekršajno gonjen. Pomalo se bojim da će sve proći, mada sam uveren da nisam kriv “, rekao je za 24 sata.

Naime, nakon što je ovog leta provalio u stanicu Hrvatskih voda i spasio kvart od poplave, prijavljen je zbog neovlašćenog ulaska u objekat. Kada su policajci izašli na teren, Blagus ih je snimao. Policajac mu je rekao da to ne čini i uzeo mu je mobilni telefon. Blagus se potom pobunio i policija ga je oborila na zemlju, stavila mu lisice i privela. Ubrzo je pušten odatle zbog pritiska javnosti.

Međutim, pišu 24 sata, Blagus bi mogao dobiti do godinu dana zatvora zbog krivičnog dela neovlašćenog upada u tuđe prostorije. Još nije dobio sudski poziv za taj slučaj i ne zna u kojoj je fazi. Kaže da bi isto ponovio u sličnoj situaciji.

„Što se tiče policije, osećao sam se poniženo i ponašali su se kao da sam najgori kriminalac. Zaista smo bili nakon neprospavane noći i nakon što smo izbacivali vodu iz kuća. Bila je to stresna situacija i naši živci su bili zaista na ivici “, rekao je za 24sata.

Blagusov advokat uveren je da će sud uzeti u obzir čitav kontekst događaja i stresnu situaciju u kojoj je Blagus bio cele noći i njegovu pobunu nakon što mu je policajac oduzeo mobilni telefon.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track