OVO JE MOĆNI DIREKTOR KOJI JE UHAPŠEN U ZAGREBU: Čelnik JANAF dugo smatran savršenim primerom političkog preživljavanja!
Foto: Screenshot YT

Dragan Kovačević

OVO JE MOĆNI DIREKTOR KOJI JE UHAPŠEN U ZAGREBU: Čelnik JANAF dugo smatran savršenim primerom političkog preživljavanja!

Hrvatska -

Moćni režiser koji je pao u poslednjoj akciji policije i USKOK-a doktor je ekonomije i vešt igrač visoke politike za koga se smatralo da je pronašao savršen modus operandi za dugoročno preživljavanje.

Dragan Kovačević, dugogodišnji direktor Janafa, akcionarskog društva za transport nafte - u kojem je najveći akcionar države, čije je jutro 17. septembra započelo policijsku potragu i hapšenje zbog sumnje da je umešan u milionske malverzacije, prošao prilično dramatičan politički put u Hrvatskoj : bio je istaknuti član SDP-a, na unutarstranačkim izborima 2008. bio je protivnik predsedniku stranke, zajedno sa Davorkom Vidovićem i Zoranom Milanovićem, a nakon pobede Milanovića, Kovačević je prešao u HNS, gde je bio i predsednik gradske organizacije godine. Zagreb, jedan od ključnih ljudi Radimira Čačića i Vesne Pusić, a poslednjih godina se smatra bliskim - HDZ-u.

Rođen u Požegi, 51-godišnji ekonomista, uprkos ovoj raznolikosti političkog puta, uspeo je da izuzetno dugo ostane na čelu moćne državne kompanije Janaf, bez obzira na to kako su se menjale vlade i političke opcije. Za predsjednika Upravnog odbora prvi put je izabran 2012. godine, a reizabran je za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića: u februaru ove godine objavljeno je da je Vlada Republike Hrvatske predložila Kovačevića za predsednika Uprave, a Stjepana Adanića za člana Upravnog odbora. Članovi HDZ-a iz faze Tuđmanovih prvih boraca i Vladislav Veselica, lični prijatelj premijera Plenkovića, koji je pod istragom Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Kovačević je uspeo da održi dobre veze sa rukovodstvom HDZ-a i preko lokalnih članova HDZ-a iz Požege (Franjo Lucić je bio uticajan u vreme Karamarka) često je viđen u društvu Marije Kapulice, a zanimljivo je primetiti da je blizak sadašnjem ministru rada. , Josip Aladrović (Josipova baka i otac Kovačevića su sestra i brat). Otac Dragana Kovačevića, Franjo, poznati je požeški poljoprivredni proizvođač, korisnik velikih iznosa državne pomoći za poljoprivrednu proizvodnju.

Kovačević je takođe izgradio naučnu karijeru i stekao doktorat iz finansijskog menadžmenta, a pre Janafa radio je u finansijskom sektoru. Za vreme Ivice Račana 2001. godine izabran je za direktora Agencije za nadzor penzijskih fondova i osiguranja, a bio je i član Uprave Zagrebačkog holdinga. Posle pobede Kukuriku koalicije bilo je jasno da je kandidat HNS-a za jednu od jakih funkcija u državnim kompanijama, govorilo se o HEP-u, ali je onda „pobedio“ Janaf. I ostao je tamo rekordno dugo.

Zanimljivo je da je njegov prethodnik na mestu direktora Janafa Ante Markov 2012. godine osumnjičen da se previše približio Rusima, da je želeo da omogući naftnoj kompaniji Zarubežnjeft da preuzme energetske tranzitne tokove kroz Hrvatsku i da od Ine preuzme naftna polja u Slavoniji.

U HNS-u, za vreme predsednice Vesne Pusić, važio je za glavnog ekonomskog stratega stranke, a tokom vlade Zorana Milanovića mediji su se povremeno pitali da li će Milanović „trpeti“ tog Kovačevića na visokim funkcijama, jer mu je on bio protivkandidat na izborima u SDP-u. -u i zato što mu "to ide na živce" jer je vrlo pametan u ekonomiji. 2013. godine Kovačević je posebno napao ministra finansija Slavka Linića (izjavio je zbog njegove odluke da ograniči deficite na računima da vidi da Linić 30 godina nije pročitao nijednu knjigu iz ekonomije) i spekulisalo se o njegovom „padu“, da SDP je zatražio od svog koalicionog partnera HNS-a da ga ukloni. Ali ubrzo je postalo jasno da ni Milanović ne može da misli na Slavka Linića i ta epizoda je ubrzo pala u zaborav.

Dragan Kovačević je takođe uspešno savladao promene u HNS-u - nakon što je Ivan Vrdoljak postao predsednik, ostao je blizu vrha stranke, uključujući raspodelu direktorskih mesta u državnim preduzećima.

Ono što se dogodilo tokom Milanovićeve vlade - prepuštanje HNS-u da upravlja značajnim delom energetskog sektora - nastavilo se, zapravo tokom Plenkovićeve vlade. I HEP i Janaf ostali su donekle HNS, uz dodatak Plenkovićevih, odnosno HDZ-ovih ljudi. Tako je Dragan Kovačević ostao na čelu Janafa, iako je poslednjih nekoliko godina mogao da se vidi na ručkovima u centru Zagreba sa članovima HDZ-ove elite iz različitih frakcija - u februaru ove godine bio je savršeno kombinovan sa dvojicom članova HDZ-a izuzetno bliskim Andreju Plenkoviću lično .

Varaždinačkog generala Stjepana Adanića, blisko vezanog za Ankicu Tuđman, suprugu predsednika Franje Tuđmana, koja je učestvovala u preuzimanju kasarne JNA u Varaždinu, Andrej Plenković iz partijskog zaborava izvukao i stavio na poslednju listu za parlament EU. Vladislav Veselica, uspešni broker, sin poznatog ulesnika hrvatskog proleća Vlade Veselice, svojevremeno se pojavio u medijima kao - prijatelj iz detinjstva Andreja Plenkovića. Zajedno su išli u osnovnu školu. Dakle, u februaru ove godine, zajedno sa Draganom Kovačevićem, kao duggodišnjeg „staratelja“ državne kompanije za transport nafte, priložena su dvojica Plenkovićevih ljudi.

A koji su Janafovi poslovni rezultati? Iz godine u godinu generiše ogromne milionske dobitke i prihode, a u poslednjem izveštaju zabeležen je izvesni pad. Prošle godine ostvarila je neto dobit od 261,9 miliona kuna, što je 13,8 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, a poslovni prihodi smanjili su se za 7,4 posto na 696 miliona kuna, ali to je objašnjeno remontima u svim rafinerijama na putu Janafa.

Ukratko, Janaf je bio i ostao mesto za ostvarivanje ogromnog profita, mesto gde se milioni „vrte“. Takođe, Janaf je bio i ostao mesto gde su se uvek mogli zaposliti partijski kadrovi, oni koji su igrali važne uloge u stranci, HNS-u ili HDZ-u, ali i deca, nećaci, kumovi, prijatelji - važni partijski ljudi.

Janaf je, zajedno s Inom, takođe ostao mesto glavnih geostrateških igara, mesto gde se meri koliko su Mađari i Rusi ušli u hrvatski energetski sektor. Takozvani tajni memorandum o izvozu nafte iz Hrvatske u Mađarsku, koji je potpisao ministar energetike Tomislav Ćorić i koji je bio predmet velikih političkih talasa u poslednjoj predizbornoj kampanji - potpisao je i predstavnik Janafa.

Dugo vremena se smatralo da je Dragan Kovačević uspeo da pronađe savršeni modus operandi, da udovolji zahtevima ljudima iz različitih partija ili važnih institucija i da ne preteruje. Kao školovani ekonomista i finansijer, kažu nam oni koji su imali priliku sarađivati s njim, pokušao je, doduše u ranijoj fazi - biti oprezan, jer je shvatio da je na nestabilnoj hrvatskoj političkoj i preduzetničkoj sceni vrlo malo dovoljno da sklizne, da završi kao odbačeni kadar. Ali, s druge strane, izgradio je mrežu, sarađivao sa ključnim političarima, gradonačelnicima, županima, šefovima banaka i velikim kompanijama, kako bi izgradio određeni temelj kroz dogovaranje poslova.

Sudeći po tome što je završio kao pritvorenik, samo nekoliko meseci nakon što je ponovo izabran za direktora, sa dve Plenkovićeve osigurače u Upravnom odboru, Dragan Kovačević se ipak okliznuo. Možda se previše opustio, uveren da je već duže vreme ponovo na sigurnom?

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track