VUKOVARSKI POLICAJAC NA TRCI SPASAO ŽENU OD STRŠLJENOVA: Imala je 30 uboda, a on posle podviga osvojio 3. mesto! (FOTO)
Foto: PU vukovarsko-srijemska

svaka čast

VUKOVARSKI POLICAJAC NA TRCI SPASAO ŽENU OD STRŠLJENOVA: Imala je 30 uboda, a on posle podviga osvojio 3. mesto! (FOTO)

Hrvatska -

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska pohvalila se dobrim delom svog policajca Stjepana Čošića.

Ovaj policajac i dugogodišnji ultramaratonac na svojoj jubilarnoj 200-toj trci spasao je život 25-godišnjoj takmičarki iz Slavonskog Broda.

Na teškom ultramaratonu "Dilj trail-46 km", po planinskim stazama kroz šumu po Dilj planini, svaki takmičar je morao da ima prvu pomoć, mobilni i vodu, a na startnom broju i SOS broj za slučaj povrede ili gubljenja.

Zbog teškog terena, takmičari su se vrlo brzo razvukli po stazi i veliki deo trčali sami, prateći oznake. Na otprilike 23. kilometru, Stjepan je čuo vrisak i poziv u pomoć žene na stazi ispred njega. "Prvo sam pomislio da se povredila, verovatno izvrnula zglob ili nešto slično. Kada sam pritrčao bliže rekla je da su ju izboli stršljenovi. Tada sam i sam video roj iznad i oko nje", rekao je policajac Čošić.

Gnezdo stršljena nalazilo se na drvetu na samoj traci kretanja trkača, a njihov trenutni položaj je bio na vrlo nepristupačnom terenu, oko 5-6 km od naseljenog mesta i asfaltiranog puta. Stjepan se probijao kroz gusto rastinje i poderao noge pokušavajući što pre da dođe do žene, pazeći da i njega roj ne napadne. Srećom, takmičarka je u svojoj kutiji prve pomoći imala ampule deksametazona koje je ponela jer je alergična na ubode insekata.

"Odmakao sam je od roja stršljena i ona je iz svoje kutije prve pomoći izvadila dve injekcije. Inače radi kao medicinska sestra. Rekla je da joj otiče jezik i da joj ruke trnu pa me zamolila da joj ja dam injekciju u venu. Nikada u životu nisam nikome dao nikakvu injekciju, a kamoli u ovakvoj stresnoj situaciji i još u venu. Dao sam joj jednu injekciju, potom je izvadila još jednu pa sam joj i drugu dao. Plakala je. Tešio sam je da će preživeti i da će sve biti dobro", ispričao je Stjepan. Stjepan je potom s njenog mobilnog nazvao SOS broj i javio šta se dogodilo i gde se nalaze. Dozvao je i ostale trkače da im priteknu u pomoć. Trkače koji su pristigli takođe su napali stršljenovi, ali zajedno su uspeli da povedu devojku stazom kojom je išla trka.

Stjepan je zatim nastavio da trči, a unesrećenu takmičarku je prepustio motociklisti, koji ju je prevezao do vozila hitne medicinske pomoći.

"Za sebe ne mislim da sam heroj, već da sam postupio kao što bi postupila i velika većina takmičara. Igrom slučaja ili sudbine, desilo se da baš ja budem taj koji će biti najbliži koji će prvi doći do nje. Pružena joj je pomoć i sve je dobro završilo", rekao je nakon svega policajac Čošić. "Želim da zahvalim velikom heroju policajcu Stjepanu Čošiću. Jako je to hrabro odradio, u nijednom trenutku nije posustao, za sve se izborio, on je za mene učinio veliko delo, ovo je moj novi početak. Ne možete zahvaliti dovoljno kad je vaš život spasila jedna divna i hrabra osoba. Mislila sam da se tako nešto samo u filmovima događa i verujte, nisu nimalo ugodni ubodi, pekli su, boleli. Evo i par dana ksnije još bole i svrbe, ali bitno da je glava ostala živa i srećna sam zbog pomoći hrabrog policajca", kazala je takmičarka.

Izbrojala je čak 30 uboda, a i niz drugih takmičara je doživelo po desetak i više uboda stršljena, a jedan je trkač iz Preloga zbog uboda zadržan u bolnici.

Svega je 16 njih je završilo trku, a Stjepan je osvojio 3. mesto.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track