ISPLIVALI NOVI DETALJI! HRVATU GREŠKOM UBRIZGALI MEDICINSKI BENZIN U VENU: Odmah je preminuo, medicinska sestra na bolovanju
Ilustracija, Foto: EPA/Antonio Bat

novi detalji slučaja

ISPLIVALI NOVI DETALJI! HRVATU GREŠKOM UBRIZGALI MEDICINSKI BENZIN U VENU: Odmah je preminuo, medicinska sestra na bolovanju

Hrvatska -

Pacijentu koji je umro tokom rutinskog postupka hemodijalize u Čakovecu sestra je umesto fiziološkog rastvora ubrizgala medicinski benzin, potvrđeno je nezvanično RTL-u Danas.

Reč je o pročišćenom benzinu, otrovnoj je i zapaljivoj tečnosti koja se u medicini koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i lepljivih površina.

Medicinski benzin je prozirna tečnost poput fiziološkog rastvora. Njime je sestra trebalo da očisti kateter nakon hemodijalize da ga krv ne bi začepila i da bi, laički rečeno, bio spreman za drugi put.

Odmah nakon primene, 62-godišnjem Antunu T. iz Štefanovca, stalo je srce. Odmah se pristupilo reanimaciji, ali usledio je kolaps pluća i jetre i nije bilo spasa.

"On je duša od čoveka, ako morate tražiti prijatelja, onda ste ga u njemu mogli naći", rekao je jedan poznanik preminulog Antuna T.

Telo je sada na obdukciji. U bolnici su još u toku inspekcijski nadzori, a slučaj istražuje i policija nakon što je porodica krivično prijavila bolnicu.

Direktor bolnice Tomislav Novinščak je danas potvrdio da je pacijent umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i nezi pacijenata, primenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

"Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka", pojasnio je Novinščak.

"Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i nega mesta aplikacije", rekao je.

Novinščak je izvestio da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra.

"Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je sproveden u prostorima koje bolnica već mesecima ima za pregled, terapiju i slično takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i sprovodila je dva postupka - odvajanje pacijenta od hemodijalize i negu", rekao je direktor.

Sestra nije suspendovana, već je na bolovanju i danas nije radila.

"Radi se o retkom događaju u našoj Županijskoj bolnici, koji ne pamtimo otkad sam ovde, a mnoge moje kolege i duže", utvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track