ŠTA JE SVE POMPEO PORUČIO PLENKOVIĆU: Ukidaju se vize za SAD, Kinezi samo žele da vam uzmu novac, a o F-16 ćete već odlučiti
Foto: EPA/ANTONIO BAT

susret o dubrovniku

ŠTA JE SVE POMPEO PORUČIO PLENKOVIĆU: Ukidaju se vize za SAD, Kinezi samo žele da vam uzmu novac, a o F-16 ćete već odlučiti

Hrvatska -

Premijer Andrej Plenković i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarali su u Dubrovniku o ukidanju viza hrvatskim građanima, dvostrukom oporezivanju, ali i o ponudi SAD da Zagrebu proda 12 bombardera F-16, o situaciji u BiH i odnosima SAD i EU.

"Pomenuli smo i proces nabavke vojnih aviona, ali taj proces traje i kada Hrvatska sve završi odluka će biti doneta", rekao je Plenković.

Pompeo je rekao da SAD predviđaju da će broj od više od 100 američkih kompanija, koje rade u Hrvatskoj, biti veći s obzirom na to da je vlada uvela nove olakšice za poslovanje.

On je najavio i da će uskoro doći do ukidanja viza za SAD.

Pompeo je poručio da su SAD opredeljene za saradnju s Hrvatskom i za ispunjavanje ostalih uslova.

foto: EPA/ANTONIO BAT

"Što se tiče aviona F-16, ta je odluka na Hrvatskoj. Ja se jako ponosim našim kvalitetom. Ponudićemo dobre uslove, a na hrvatskim zvaničnicima je da odluče", rekao je Pompeo.

Američku administraciju brine i širenje kineskog uticaja i učestvovanje Huaveja u izgradnji 5G internet mreža u svetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Hrvatska je počela da uvodi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

foto: EPA/ANTONIO BAT

„Kada sarađujete s kineskom kompanijom, ona je duboko povezana sa bezbednosnim aparatom pa informacije mogu doći na mesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi. Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sisteme onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) kompaniju koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kog nijedan hrvatski građanin ne bi smeo da pati“, dodao je.

Hrvatska je povećala saradnju s Kinom poslednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija.

„Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac“, smatra šef američke diplomatije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track