Najnovije vesti

HRVATSKI LEKAR OBJAŠNJAVA: Vraća se ZIMSKI KOVID, biće gore nego što je bilo, ali nam ovo može pomoći
Foto: Youtube/Printscreen

virus veoma zarazan

HRVATSKI LEKAR OBJAŠNJAVA: Vraća se ZIMSKI KOVID, biće gore nego što je bilo, ali nam ovo može pomoći

Hrvatska

Hrvatski profesor doktor Gordan Lauc rekao je da se vraća zimski kovid, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što je bila proteklih šest meseci.

Dodao je i da se u Hrvatskoj zbog klime nije dogodio toliko nagli porast kao u drugim zemljama Evrope.

"Svi parametri koji su nam u leti pomagali da se ne zarazimo, sad više nisu tu. Pojavio se i problem grejanja koji jako isušuje vazduh. Nije dobro i biće još gore sledećih meseci", rekao je Lauc.

"Do leta smo verovali da ovaj virus nije aerosolni, a sad se pokazalo da jeste. Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bismo se zarazili. Zato je važno provetravanje prostora, izbegavanje bliskog kontakta", rekao je Lauc.

Istakao je da će velika većina bolest preboleti bez velikih simptoma i neće umreti, ali s obzirom na to da je virus jako zarazan, moguće je da će veliki broj ljudi imati teže simptome, a može se dogoditi da nema kapaciteta za njihovo lečenje.

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je izuzetak, a ne pravilo.

"Nakon što prebolite bolest, neko vreme ste zaštićeni. Ko je preboleo bolest preko leta, vrlo verovatno neće dobiti teži oblik bolesti tokom ove zime, a hoće li biti zaštićen sledeće godine, to još ne znamo", rekao je.

Kurir.rs/HRT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...