HRVATSKA OBORILA REKORD SA VIŠE OD 2.300 ZARAŽENIH Imunolog Jonjić: Polako gubimo bitku sa virusom
Foto: EPA/ANTONIO BAT

68 ljudi na respiratoru

HRVATSKA OBORILA REKORD SA VIŠE OD 2.300 ZARAŽENIH Imunolog Jonjić: Polako gubimo bitku sa virusom

Hrvatska -

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 2.378 novozaraženih korona virusom, od 8.589 testiranih uzoraka i 23 smrtna ishoda, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Ovo je do sada najviše novozaraženih i preminulih u jednom danu od početka epidemije u Hrvatskoj.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 12.736, do kojih su 932 pacijenta na bolničkom lečenju, a 68 je na respiratoru.

Od 25. februara u Hrvatskoj do danas ukupno je zabeleženo 40.999 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih su 493 preminule.

"Hrvatska polako gubi bitku sa virusom", tvrdi imunolog, profesor na riječkom Univerzitetu Stipan Jonjić, koji ističe da je sada najvažnije zaštititi zdravstveni sistem i apeluje na osvešćenje svih u skladu sa situacijom, koja je, upozorava, vanredna.

foto: EPA/ANTONIO BAT

"Polako gubimo bitku s virusom u smislu da možemo koristiti klasične epidemiološke mere, da možemo prepoznati kontakte. Koliko bi sad trebalo epidemiologa da bi povezali sve kontakte...", naveo je Jonjić.

Smatra da se mora menjati cela strategija i tvrdi da to hrvatski stručnjaci znaju.

"Moramo učiniti sve da se spreči urušavanje bolničkog sistema, mnogo se radi na tom planu", rekao je.

Smatra da treba prestati sa merama preporuka u ovoj, prema njegovim rečima, vanrednoj situaciji, i da umesto toga treba doneti uredbe.

foto: EPA/ANTONIO BAT

"To nije pitanje demokratije ni ljudskih prava nego zaštite bolničkog sistema na dobrobit svih. Ako se donesu mere koje treba poštovati, onda ministri moraju preraspodeliti ljude. Štabovi će morati da se ponašaju po vanrednim merama, mobilizovati ljude, ali celi zdravstveni sistem mora da shvati da više verovatno neće biti u mirnodopskom pogonu nego će se možda raditi druge stvari", apelovao je Jonjić.

MEDICINSKA SESTRA IZ ZAGREBA: Iscrpeli smo sve svoje snage

Glavna sestra bolnice KB Dubrava, u Zagrebu, Sanja Piškor, rekla je da zdravstveni sistem nije pod krahom, ali da im treba pomoć jer "ne mogu još dugo ovo da izdrže".

"Ne možemo još dugo. Zato smo i molili za pomoć. Imamo najavu da će nam sutra doći nešto medicinskih sestara jer zaista smo u tom delu došli do kraja, iscrpeli smo sve svoje snage. Ono što je stavljeno pred nas, svi zadaci su odrađeni. Dali smo, posebno medicinske sestre, sve od sebe, ali dalje same nećemo moći", upozorila je Piškor.

Ističe da se svi moraju osvestiti i da ne smeju da rade nešto što će pogoršati situaciju.

"Mislim da će to u Hrvatskoj funkcionisati, naučili smo da se nosimo sa teškim situacijama", naveo je Jonjić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track