HRVATSKI PORTAL LIBERAL TVRDI: Mediji nisu zastrašili građane, većina se protivi karantinu i policijskom času! (VIDEO)
Foto: EPA/ANTONIO BAT

PANDEMIJA

HRVATSKI PORTAL LIBERAL TVRDI: Mediji nisu zastrašili građane, većina se protivi karantinu i policijskom času! (VIDEO)

Hrvatska -

Višemesečni napori novinara u svim glavnim medijima u Hrvatskoj nisu urodili plodom. To je čak i blagi opis, a bilo bi tačnije - mediji su doživeli katastrofu, prenosi portal Liberal.hr.

Prema istraživanju Promotion Plus za RTL televiziju, na uzorku od 1.300 ispitanika, većina Hrvata protivi se uvođenju bilo kog oblika zaključavanja i / ili policijskog časa.

Ovo istraživanje je naručio RTL, prema Liberal.hr medij koji je bio pobornik oštrijih mera.

Prema istraživanju sličnih medija, samo 29 posto hrvatskih građana ima veliko ili potpuno povjerenje u Nacionalni štab civilne zaštite, 36 posto ima povjerenje s rezervom, a 33 posto nema povjerenja ili je vrlo malo.

Poverenje građana u „stručnjake“ je još manje. Nijedan pojedinačni stručnjak u Hrvatskoj ne uživa poverenje više od 24 posto građana (koliko ih ima Alemka Markotić), dok, recimo, samo 8 posto veruje Capaku. Samo 21 odsto veruje ministru zdravlja Viliju Berošu. Samo 17 odsto naivnih građana veruje Ivanu Đikiću. Šef kabineta i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović uživa povjerenje samo 2 posto hrvatskih građana.

Uporedimo to sa poverenjem Šveđana u svoju profesiju. Anders Tegnel, glavni epidemiolog države, uživa poverenje 72 odsto švedskih građana, a Šveđani veruju svojoj agenciji za javno zdravlje sa 68 odsto. Podsetimo, to je država koja nije uvela represivne mere, ali preporuke bez kazni, a maske ne preporučuju.

Hrvatski građani protive se uvođenju novih mera. Zatvaranje noćnih klubova (kojima je već zabranjen rad posle ponoći) podržava 75 odsto, ali zatvaranje kafića podržava samo 40 odsto dok se 56 odsto tome protivi. Zatvaranje restorana ima još manju podršku - 34 odsto, a protivi se 62 odsto građana.

Velika većina građana protivi se zatvaranju vrtića (80%) i prelasku osnovnih (75%) i srednjih (68%) škola na onlajn nastavu.

Policijski čas, za koji se zalažu dr Nesrić, Radimir Čačić, Dario Hrebak i mnogi novinari, podržava samo 21 odsto građana, dok se tome protivi 74 odsto. Prema ovom istraživanju medija Corona, delimičnom zaključavanju protivi se 56, a potpunom 79 procenata.

Premijer Andrej Plenković je jasno razumeo da većina građana ne potpada pod opštu medijsku histeriju i da novinari ne predstavljaju javni interes kada su pozivali na zaključavanje, policijski čas, zatvaranje kafića, restorana, škola i vrtića i druge mere.

Međutim, prema ovom istraživanju, mediji su ipak nešto uspeli. Uvođenje novčanih kazni za nošenje maske podržava 60 odsto, a protivi se 37 odsto građana. Moramo ponovo da uzmemo u obzir ko je i za koga istraživao, da su to ljudi koji očigledno imaju neki interes za maske i koji mesecima rade propagandu za maske, pa je stvarna situacija verovatno malo drugačija. Ali, uzmimo na trenutak da je njihova anketa tačna.

To bi značilo da su mediji uspeli da ubede ljude da maske spašavaju živote i štite od zaraze covid, uprkos činjenici da je nakon uvođenja obaveznog nošenja maski zaraza eksplodirala u svakoj takvoj zemlji, uključujući i Hrvatsku. To znači da će većini trebati više vremena da vide ono što je očigledno - da najveći zagovornici maski ne nose maske, da velika većina ionako ne nosi maske kako treba što dodatno ubrzava širenje zaraze i da maske mogu (i verovatno imaju) suprotan efekat. što od početka upozorava švedskog epidemiologa Andersa Tegnela, prenosi porral Liberal.hr.

Kurir.rs/Liberal.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track