DOLAZE POREZNICI, BRZO OPREMAJ KANCELARIJU: Kako su pali alavi utajivači u Hrvatskoj! Nisu se isplatili "Fikus-direktori"
Foto: Profimedia

BRUKA

DOLAZE POREZNICI, BRZO OPREMAJ KANCELARIJU: Kako su pali alavi utajivači u Hrvatskoj! Nisu se isplatili "Fikus-direktori"

Hrvatska -

"Postoji jedan kamion mesa, pa jedan kamion sira, iz Danske uvozimo tri kamiona mesa i tri kamiona sira mesečno. Imamo kupca, kompaniju koja se nalazi u blizini Markova Polja, pa je preprodaje. Kakva je matematika u svemu tome? Postoji matematika kada je reč o 25 tona. Jedna kompanija nema dug posao, najviše dva do tri meseca. Tada se otvara druga kompanija kroz koju posao ide. Već imamo jednu čistu kompaniju spremnu da preuzme posao.

Ovo je sadržaj jednog od tajno snimljenih razgovora koje su policija i hrvatski USKOK snimili u proteklih godinu dana, nadgledajući grupu osoba osumnjičenih za utaju najmanje 5,1 milion kuna (680.000 evra) PDV-a na uvoz hrane - smrznutog mesa, sira i ribe - od početka 2019. godine. -a, tzv metodom nestajanja trgovaca. Hapšenja su počela pre tri dana.

Uhapšeno je ukupno devet osoba, a pretresom kuće prvoosumnjičenog preduzetnika Marka Silija (46) istražitelji su pronašli oko 2,7 miliona kuna u gotovini. Nekoliko osumnjičenih već je priznalo zločin tokom ispitivanja u USKOK-u i pušteno je da se brani sa slobode. Sili je, pak, završio u istražnom zatvoru u Remetincu, kao i Robert Jakelić i Antonijo Štefanović, osobe za koje USKOK sumnja da su pomagale Siliju i njegovoj kompaniji „Markus-ambalaža“ u izbegavanju poreza.

Početkom 2019. policija je došla do podatka da Sili, inače dobavljač hrane za hrvatsko tržište, izbegava plaćanje PDV-a koristeći fiktivne posrednike, tzv. trgovci u nestajanju - kompanije sa „fikus-direktorima“ koje se ponašaju kao uvoznici iz zemalja EU u lancu kupovine hrane, iako u stvari robu kupuju direktno od stranih dobavljača od strane Sili, odnosno Markus-ambalaže.

Zahvaljujući odredbi da uvoznik robe iz zemalja EU ne plaća PDV odmah po uvozu u Republiku Hrvatsku, ali samo kada tu robu prodaje drugoj kompaniji u Republici Hrvatskoj, ove „fikus kompanije“ u lancu snabdevanja učestvuju samo fiktivno. U konkretnom slučaju sumnja se da bi poslovna dokumentacija simulirala kako je Markus-ambalaža kupovao hranu od ovih „fikus-kompanija“, dok bi Markus-ambalaža smanjio svoj PDV objavljivanjem računa tih kompanija.

Međutim, od početka 2019. godine čitav proces bio je pod tajnim nadzorom policije i USKOK-a, osumnjičeni su tajno nadgledani i snimani su njihovi telefonski razgovori.

Za to vreme, istražitelji su saznali da čak i vođenje tako složene operacije utaje poreza ne ide glatko. Jednom su osumnjičeni izgubili pečat jedne od „fikus kompanija“ koja im je trebala da overe pošiljku, a jedan od njih ga je pronašao u kaputu samo mesec dana kasnije. Neki od „fikus-direktora“, ljudi slabijeg imovinskog stanja koji su postavljani za direktore kompanija, imali su problema sa alkoholom, pa kad su morali da podižu novac iz banke, dolazili su pijani.

"Jesi li pijan?" Pita Štefanović jednog od svojih „direktora“ koji treba da skupi sto hiljada kuna u banci. „Ne brinite, neke stvari mogu da radim pijan“, odgovara „direktor“. Najveća panika nastala je u avgustu ove godine kada je poreski službenik iz Sesveta najavio nadzor u Štefanovićevoj kompaniji Cibus.

Problem je bio u tome što Cibus uopšte nije ni imao kancelariju, a da ne govorim o neredu u dokumentaciji. Tada su Štefanović i ostali na brzinu postavili fiktivnu kancelariju u iznajmljenom stanu kako bi tamo dobili poreski nadzor.

Jednu prijateljicu su čak u telefonskom razgovoru pitali kako da opremi tu kancelariju da izgleda autentično, na šta je ona rekla da mora da ima fascikle, računar i slično. Međutim, na njegovu žalost, poreska kontrola nije prošla dobro i porez je utvrdio niz nepravilnosti. "Imali ste deset bombona, pojeli ste sedam, gde su ostala tri?" na kraju je poreznik pitao Stefanovića, koji nije imao odgovor na brojna pitanja.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track