Najnovije vesti

PLENKOVIĆ IZ IZOLACIJE PORUČIO: SZO treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva
Foto: Profimedia

HRVATSKI PREMIJER

PLENKOVIĆ IZ IZOLACIJE PORUČIO: SZO treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva

Hrvatska

Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnom nivou, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na virtuelnoj sednici Generalne skupštine UN o pandemiji korona virusa.

Plenković, koji je i sam u izolaciji zbog zaraze korona virusom, rekao je sinoć da Hrvatska čvrsto veruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije.

Potvrdio je predanost Hrvatske i Programu UN o održivom razvoju do 2030, kao i Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Plenković je rekao da optimizam u borbi s kovidom-19 uliva to što nekoliko vakcina čeka odobrenje i upotrebu, a da je sledeći izazov na globalnom nivou da se osigura njihova pravedna i pravovremena dostupnost, javlja Hina.

Prioritet je i obezbediti jasnu informaciju o efikasnosti vakcine i tako sprečiti širenje lažnih vesti.

"Naš odgovor na ovu bolest trebao bi uključivati i pomoć ljudima, zaštitu njihovog zdravlja i ekonomskog blagostanja, uz istovremenu zaštitu naše planete", smatra Plenković.

Govoreći o strategiji svoje vlade, rekao je da je posebna pažnja posvećena ne samo merama za spasavanje ljudskih života već i ekonomskom oporavku zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja