ZA SPLIĆANINA JE OVO GORE OD KORONE: Pacijent zaražen virusom napustio bolnicu jer mu fali jedna stvar!
Foto: Profimedia

bruka

ZA SPLIĆANINA JE OVO GORE OD KORONE: Pacijent zaražen virusom napustio bolnicu jer mu fali jedna stvar!

Hrvatska -

Splićanin sa upalom pluća i pankreatitisa i koronavirusom dobrovoljno je napustio splitsku bolnicu nezadovoljan uslovima, odnosno nedostatkom tople vode, što je problem koji postoji od izgradnje celokupnog bolničkog kompleksa.

Tokom leta nekoliko pacijenata pozitivnih na COVID pobeglo je iz KBC-a na splitskim Križinama, navodno zbog nedostatka tople vode. Početkom septembra ministar zdravlja Vili Beroš naredio je upravi bolnice da „pronađe toplu vodu“. Ali, sudeći po incidentu koji se dogodio u ponedeljak, ništa se nije pomerilo sa mrtve tačke.

Slobodna Dalmacija saznaje da je 56-godišnjak sa upalom pluća i pankreatitisa, kao i koronavirusom, želeo da se istušira ​​u bolnici. Ali topla voda uopšte nije dolazila, pa je odlučio da se vrati kući. Nezvanično se saznaje da je policija ubrzo pokucala na njegova vrata. Odmah ih je upozorio da je pozitivan na COVID i objasnio im je da je potpisao sporazum o napuštanju bolnice na sopstveni rizik. Dodao je da je po povratku kući nosio zaštitnu masku i izbegavao ljude. Olakšavajuća okolnost je i činjenica da živi sam.

"Postoji topla voda, samo treba sačekati dok ne procuri kroz cevi. Nažalost, ovaj problem nije od juče, star je koliko i bolnica na Križinama. Znamo za problem i pokušavamo da ga rešimo, odnosno davno bi bio rešen da nije bilo pandemije COVID. Odavno smo izabrali dobavljača koji treba da promeni pumpe kako bi pomogao našim pacijentima da brže dođu do tople vode. Ali kako je pandemija COVID zavladala našim životima, posao se ne može dovesti do kraja. Moram naglasiti da je pacijentu koji je napustio bolnicu ponuđeno da se higijenira u drugom kupatilu, ali je odbio i otišao kući “, rekao je Krešimir Dolić, zamjenik direktora KBC-a Split.

Priča s toplom vodom na Križinama još je apsurdnija ako uzmemo u obzir da je u energetsku obnovu ovih objekata prije tri godine uloženo milion evra. Međutim, projekat nije obuhvatio taj deo vodovoda. Naime, u zgradama postoji samo jednatoplovodna vodna cev koja se hladi ako se ne koristi, jer ne postoji sistem za njenu recirkulaciju, odnosno još jedna paralelna „vrela“ cev. To znači da svi na višim spratovima bolnice dobiju toplu vodu nekoliko minuta, ponekad i desetak, nakon odvrtanja slavine.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track