UŽAS: Petrinja sravnjena sa zemljom, među žrtvama i TROJE SRBA!
Foto: Tanjug/AP

APOKALIPSA

UŽAS: Petrinja sravnjena sa zemljom, među žrtvama i TROJE SRBA!

Hrvatska -

Na desetine povređene u zemljotresu koji je juče pogodio Hrvatsku. Materijalna šteta je ogromna, urušene su bolnice, crkve, vrtići...

Snažan zemljotres, jačine 6,2 stepena po Rihteru, juče je izazvao potpuni kolaps u Hrvatskoj, a najgore je bilo u Petrinji i u Sisku, gde je većina kuća i zgrada urušena, obrušili su se delovi bolnica, vrtića, crkvi...

Hrvatska vojska i vatrogasne službe su ceo dan i noć tragali za nestalima i iz ruševina izvlačili ljude, na desetine građana je povređeno, a kako je sinoć saopštila hrvatska policija, poginulo je najmanje sedmoro ljudi.

Epicentar zemljotresa je bio u okolini Petrinje. Gradonačelnik tog mesta Darinko Dumbović situaciju nakon zemljotresa uporedio je sa Hirošimom. - Pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred devojčicom koja je poginula, čekamo pomoć. Katastrofa je! - rekao je Dumbović za HRT i dodao da u gradu više ne može da se živi.

zemljotres, Hrvatska
foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Poginula devojčica (13) u Petrinji je prema nezvaničnim informacijama reportera RTS srpske nacionalnosti. Na dete, koje je bilo sa majkom, najverovatnije je pao šut. - Jedan Srbin poginuo je juče u zemljotresu u selu Majske poljane kod Gline, a za još dvojicu stradalih meštana veruje se da su Srbi, ali to još nije zvanično potvrđeno, rekao je sinoć za Tanjug otpravnik poslova Ambasade Srbije u Hrvatskoj Davor Trkulja. - Od sedam žrtava zemljotresa, pet žrtava je identifikovano u Majskim poljanama na području Gline, od toga su dvoje doseljenih Hrvata iz BiH i jedan naseljeni Hrvat iz drugih delova Hrvatske, kao i dvojica Srba - jedan mladić i jedan stariji čovek - potvrdio je sinoć Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća za Tanjug.

zemljotres, Hrvatska
foto: AP

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević rekao je za Večernji list da su u toj opštini nastradale četiri osobe, među kojima otac i sin i mladić od 19 godina. - Sumnjam u ono najgore - da ćemo pronalaziti još žrtava - rekao je Kostanjević.

U Sisku se obrušio deo bolnice i gradska skupština. - Dovoze nam povređene sa svih strana - rekao je Marin Repustić, zamenik direktora bolnice u Sisku za hrvatski Indeks. Povređeni su prevoženi i u Zagreb. Bolnice u Zagrebu su nakon zemljotresa, bile evakuisane, pa se na stotine okupljenih ljudi nalazilo ispred ovih ustanova. Među njima su bile pacijentkinje s bebama.

zemljotres, Hrvatska
foto: AP

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je posle obilaska Petrinje da centar grada izgleda kao Grozni u Čečeniji nakon rata. - Biće potreban veliki novac, ali novac će se naći, ali ovu štetu ljudima niko neće moći da nadoknadi - rekao je on.

Evropski mediteranski seizmološki centar procenio je da je potres u Petrinji osetilo šest miliona ljudi, dok je Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda procenio da se potres osetio u Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, BiH, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji i Austriji.

Aleksandar Vučić Spremni smo da pružimo svaku pomoć

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da je Srbija spremna da pomogne Hrvatskoj, i tehnički i finansijski, i da se nada da je zemljotres prošao uz minimalne žrtve: - Spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći. Želim da se Hrvatska brzo oporavi, da brzo obnovi sve objekte.

Aleksnadar Vučić
foto: Marina Lopičić

Podrška Era Ojdanić nudi smeštaj

Podršku građanima Petrinje je poslao i Era Ojdanić: - Pratim celu situaciju što se dogodila u Petrinji. Jako mi je žao. Mene mnoge lepe uspomene vezuju za taj kraj, zato sam okačio na Instagram da nudim smeštaj kod mene za dve porodice ugroženih u ovom zemljotresu.

Era Ojdanić
foto: Damir Dervišagić

Tonči Huljić Moramo biti spremni

Tonči Huljić, hrvatski muzičar, rekao je za Kurir da je osetio podrhtavanje tla u Splitu: - Ovakve nepogode možemo očekivati u bilo kom trenutku, mi u Splitu, Zagrebu, Beogradu ili bilo gde u svetu. Moramo biti spremni.

Tonči Huljić
foto: Zorana Jevtić
štampano izdanje, 30.12.2020.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU! DODATAK SASOMANGE OGLASNIK: Više od 500 odabranih oglasa

Svake srede poklon u Kuriru – Sasomange oglasnik!

U Kurirovom poklon dodatku Sasomange oglasnik naći ćete oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, gitara, fotelja... Bukvalno za bilo šta!

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa.

Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 450.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija.

Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Sasomange, oglasnik
foto: Promo

Čitajte KURIR!

R. Kantar - A. Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track