NJEGOVA OBNOVLJENA KUĆA U PETRINJI JE OŠTEĆENA: Otac je građevinar, upozoravao ih je! Evo kako su mu odgovorili! (VIDEO)
Foto: EPA / Antonio Bat

tuga

NJEGOVA OBNOVLJENA KUĆA U PETRINJI JE OŠTEĆENA: Otac je građevinar, upozoravao ih je! Evo kako su mu odgovorili! (VIDEO)

Hrvatska -

U selu Strašnik, jednom od zemljotresa najviše pogođenih, Tomislav Šubić revoltirano jerekao sve što je znao o obnovi kuće 1997. godine.

Ovo je jedna od mnogih sličnih priča, zbog čega USKOK pokreće istragu sumnjive obnove kuća nakon rata.

"Moj otac je građevinac i dobro je znao šta i kako treba raditi. Naša kuća je obnavljana oko 1997. Moj otac ih je gledao kako rade i nije mogao da veruje, govorio im je - „sve što kažem je neophodno, vi radite suprotno“, kaže Šubić i objašnjava da je sve što je tada urađeno loše urađeno :

"Mislim pre svega na armaturu i betonsku stolicu koja drži krov u sredini, ojačana je u tim stubovima, ali nije bila adekvatno povezana sa tim betonskim pokrivačem da bi sve to bilo sigurno i čvrsto. Protresli su i postojeći donji pokrivač, pukao je, a baze koje su napravili bile su toliko loše da smo se plašili da ih pomerimo kako ih ne bismo pomeli", rekao je.

Zemljotres mu je oštetio krov i u kući nije sigurno boraviti.

Šubić tvrdi da je nadzor bio samo na papiru i da nije imao nikakve veze sa stvarnim stanjem.

"Nisam siguran koja firma je radila obnovu, niko nije tražio od mog oca da nešto potpiše, znam da se moj otac žalio da nije imao nikakav sertifikat, jedino što smo dobili je kada smo dobili nameštaj. Puno se kralo i spontano se radilo, bili smo sretni što smo se vratili, a sad ćemo kad sve rešimo ... Hoće li neko odgovariti? To se neće dogoditi sa sigurnošću jer te kompanije više ne postoje, a sigurno imaju podatke o tome koje su to kompanije bile", dodaje Šubić.

"Moj otac je apelovao da se to ne radi, ali neko mu je rekao da bi mu bilo dovoljno 2 u 1 ... Nije mislio na špricer kako je kasnije tvrdio kada je trebalo da se izvini, već na grob "tvrdi Šubić.

Zgrožen je ponašanjem pojedinaca koji i danas dolaze na teren.

"Jedan policajac, jedan, nisu svi takvi, rekao je da treba zapaliti pola sela jer ljudi poput nas stvaraju gužvu. To je bilo pre nekoliko dana. Sad nam takve stvari nisu potrebne. Ima i statike koji nam se smeju u lice. Na moje pitanje može li ova kuća preživeti zemljotres, kažu mi - možete tamo živeti. Pa znam to, ali da li ću preživeti? Imam troje dece i držim ih u kući? Nisu svi takvi, ali ima vrlo neprofesionalnih pojedinaca. Zahvaljujem svima koji nam pomažu, toliko je dobrih ljudi, dobili smo zamenski smeštaj", rekao je Šubić na ivici suza.

Kurir.rs/24 sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track