ČUJEM KAKO MI RUPA RASTE ISPOD KUĆE: Očajni građani na Baniji ne znaju kako da se spasu od jama kojih je sve više!
Foto: Screenshot

tuga

ČUJEM KAKO MI RUPA RASTE ISPOD KUĆE: Očajni građani na Baniji ne znaju kako da se spasu od jama kojih je sve više!

Hrvatska -

Banija ne može da odahne. Klizišta, koja su se dogodila nakon zemljotresa, sada stvaraju nekoliko jama u zemlji svakog dana.

Do sada ih je prebrojano osamdeset. Neke od njih su se takođe opasno približile kućama, stvarajući nemir među lokalnim stanovništvom. Sigurno ne pomaže ni to što je otvaranje nove rupe izuzetno teško predvideti.

U selu Mečenčani sve je ograđeno policijskom trakom. Geolozi su takođe na terenu i sprovode istraživanja kako bi otkrili šta se događa ispod zemljine kore. Kontejneri su se pojavili ispred škole ako postoji potreba za daljom evakuacijom.

"Istraživaćemo duž nestrukturnih struktura i duž ovih puteva kako bismo pokušali da predvidimo izgled ovih vrtača i sigurno smanjimo ove rizike“, uverava profesor Franjo Šumanovac sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za Novu TV.

Zbog pretećih rupa ognjište su napustila dva Mečenčana. Jedan se preselio u kontejner, a drugi u sigurnu kuću. Gospođa Ana se uplašila. „Čujem kako ovde rastu, a svako jutro pojavljuju se dve nove, jedna, dve takve“, kaže ona, dodajući da se plaši da to samo pogleda. U dvorištu porodice Cvitkušić udubljenje u zemlji stoji odmah pored zida kuće, dodaje Zdenka, koja je udaljena samo pedeset metara.Uprkos tome, oni ne planiraju da napuste dom, ali nije isključeno da će noć provesti u kontejnerskom naselju.

"Ova rupa se može popraviti, ali to nije kamion sa šljunkom, kako mnogi ljudi misle, potreban joj je profesionalac. Ne smemo to učiniti sami", rekao je Cvitkušić, dodajući da su stručnjaci radili geofizička istraživanja i otkrili da je ispod rupe pored kuća na dubini od 12 metara nalazi još veću rupu. Savetovano im je da napuste kuću barem preko noći, ali Cvitkušići su odbili mogućnost iako su imali decu.

Zdenka je prisustvovala otvaranju jedne rupe. Kaže s nelagodom: "Najprije se otvorila manja rupa. U početku se činilo kao manji madež, ali činilo mi se kao da se nešto događa s tim tlom. Prišao sam bliže i vidio gdje se ta rupa širi iz minuta u minut."

Takođe je ispričala kako je njen suprug sa traktorom zamalo završio u jednom. "Moj suprug je hodao traktorom i dok je prolazio pored jedne rupe otvorene ispod točka. Ponovo sam krenuo pored njega i video taj otvor. Odnosno, kada se ta rupa otvori, uska je, ali dubina je odmah onakva kakva je biće Na primer, onaj ispod točka je 3-4 metra “.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track