HRVATSKI SUVERENISTA PODIVLJAO NA TV: Prvo rekao da je Za dom spremni legitiman, a onda napustio studio
Foto: Youtube/Printscreen

vređao srbe

HRVATSKI SUVERENISTA PODIVLJAO NA TV: Prvo rekao da je Za dom spremni legitiman, a onda napustio studio

Hrvatska -

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista smatra da je pozdrav „Za dom spremni” legitiman, a u jednoj televizijskoj emisiji je rekao da se ne može upoređivati sa „fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj“.

"Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s istoka. Vi možete i jedan i drugi pevati borbene jer je hrvatska vojska u Domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji 'Oluja' i drugim oslobodilačkim akcijama, pobedila u ratu i vas, i sve četnike oterala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Do viđenja i samo se setite 'Oluje'“, rekao je hrvatski političar obraćajući se dvojici drugih gostiju, posle čega je napustio studio.

Tema emisije bila je ko su izdajnici, ko kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regiona?

Kao primer je navedeno da je uprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav „Za dom spremni“ ustaški i da nije u skladu s Ustavom Hrvatske, ova obeležja zabeležena u državnom protokolu na godišnjici „Bljeska i Maslenice“.

Hrvoje Zekanović je na samom početku krenuo oštro i naveo da je „očekivao tako nešto iz Beograda“, ocenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja. Pomenuti su i skupovi povodom godišnjice Milana Nedića u Novom Sadu i odbijanje Skupštine Republike Srpske da povuče priznanja "ratnim zločincima", prenosi Index.hr

Zoran Milanović, HOS, Za dom spremni
foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

"Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banjaluci, a s druge strane o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o odbrambenom ratu, gde su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BiH, napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću, poraženi“, rekao je.

Zekanović tvrdi da je u Hrvatskoj ustaški pozdrav „Za dom spremni“ po zakonu dopušten jer su, kako kaže, HOS činile legitimne jedinice, a „Za dom spremni“ je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme.

"Stavljanje znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banjaluci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smešno“, rekao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok „u Hrvatskoj to ne postoji“.

Na pitanje što s odlukom Ustavnog suda Hrvatske da je uzvik „Za dom spremni“ protivustavan, kaže da ta odluka „ne postoji“, i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama.

"Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava... Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od pre 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga“, rekao je.

Za napuštanje Zorana Milanovića komemoracije na kojoj je upotrebljen ovaj ustaški pozdrav, kaže da je „ludost“.

Kurir.rs/N1/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track