HRVATI PRELOMILI, STIŽE IM MILION DOZA SPUTNJIKA V: Ako EU bide zatezala, odobriće ga za upotrebu sami!
Foto: Profimedia, Shutterstock

bravo

HRVATI PRELOMILI, STIŽE IM MILION DOZA SPUTNJIKA V: Ako EU bide zatezala, odobriće ga za upotrebu sami!

Hrvatska -

Cilj Hrvatske u narednim nedeljama je da nabavi najmanje milion doza ruske vakcine protiv covid-19 Sputnik V, moguće je i više nego što je potrebno, a nezvanično se pominje i do dva miliona, ekskluzivno saznaje Jutarnji list.

Tako bi Hrvatska, zajedno sa pošiljkama drugih proizvođača vakcina, do leta mogla imati 70 posto vaksinisane populacije, za koju se veruje da je potrebna za zaustavljanje epidemije, što je sjajan početak turističke sezone o kojoj zavisi hrvatska ekonomija.

Izvori HDZ-a bliski Plenkoviću potvrđuju našu informaciju za Jutarnji list i kažu da je cilj da u narednih nedelja u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruske vakcine, najmanje milion doza, i da je plan da Hrvatska dobije vakcinu pre nego što je odobri Evropska agencija za lekove (EMA), a zatim sačekajte dozvolu EMA-e kako bi mogla odmah da započne vakcinaciju. Ako, prema našim izvorima, EMA odugovlači, tada će naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (Halmed) imati način da odobri vakcinu i pre nego što to učini krovna agencija Evropske unije.

Pregovori sa ruskom stranom, kažu nam izvori, započeli su čim je prestižni naučni časopis Lancet početkom februara objavio da je ruski Sputnjik V sigurna i efikasna vakcina. Premijer Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman pregovarali su direktno sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji je posle decembra 16 godina posetio Hrvatsku krajem decembra prošle godine i sastao se sa celokupnim državnim vrhom.

Premijer Plenković je u početku bio vrlo oprezan prema ruskoj vakcini jer njihova i kineska vakcina nisu imale treću fazu ispitivanja, što je važno. Ali sve se promenilo nakon što je postalo jasno da je došlo do kašnjenja u isporuci vakcina u Evropu, a nakon Lanceta, premijer je shvatio da nema šta da se čeka. Ne treba zaboraviti da u svom kabinetu ima dva posebna savetnika, za spoljnu politiku i socijalna pitanja, Matu Granića i Zvonka Kusića, koji su obojica bivši dekani Medicinskog fakulteta, a kako smo ranije čuli, neki članovi Naučne Savet je sugerisao premijeru da nema šta da se čeka sa ruskom vakcinom.

"Hrvatska štiti svoje interese i važno je da vakcinu dobijemo pre nego što ga odobri EMA, jer tada ne zavisimo od distribucije unutar EU, već od sebe, što je naše pravo, a zatim, strogo poštujući pravila, započećemo vakcinaciju. Ovo ne krši nijedno pravilo Evropske unije" kaže sagovornik Jutarnjeg.

Saznaje se da je Vili Beroš, ministar zdravlja, nekoliko puta razgovarao sa ruskim ambasadorom u Hrvatskoj, a najveći izazov bio je pronaći način za registraciju vakcine. Rusija se prijavila EU sa svojom vakcinom i očekuje se da će odobriti EMA u martu ili aprilu. Od Halmeda, kako saznajemo, takođe je zatraženo da sve prouči i da procenu bezbednosti i efikasnosti vakcine. Naravno, ovo je veoma važan potpis za odobrenje, pa se očekuje Halmedov odgovor.

Inače, u utorak je rusko Ministarstvo zdravlja objavilo da su istraživanja pokazala da je Sputnjik V efikasan protiv britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja.

"Prema informacijama dobijenim od EMA-e, proizvođaču vakcina Sputnik V do sada su pruženi naučni saveti, u okviru kojih je obavešten o važećim regulatornim i naučnim smernicama za razvoj vakcine. Kao i kod prethodno odobrenih vakcina, nakon što započne postupak procene i naknadnog odobrenja, EMA-in odbor za humane lekove izvršiće temeljnu naučnu i profesionalnu procenu i doneti zaključak o efikasnosti, bezbednosti i kvalitetu. Prema najnovijim informacijama, on očekuje da bi postupak mogao biti pokrenut sredinom marta, pa očekujemo brzo odobrenje", rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz Halmeda.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track