Najnovije vesti

TUŽNA ISTORIJA CRKVE IZ JASENOVCA: Bila je prva žrtva logora, zatočenicima naređeno da je sruše! Ovako je obnavljana
Foto: Youtube/TV Hram

porfirije danas tamo služi

TUŽNA ISTORIJA CRKVE IZ JASENOVCA: Bila je prva žrtva logora, zatočenicima naređeno da je sruše! Ovako je obnavljana

Hrvatska

Manastir Jasenovac, u kome će danas patrijarh srpski Porfirije služiti doksologiju, nekadašnja je parohijska crkva iz 18. veka, koja je, kako je danas rekao vladika pakračko - slavonski Jovan, bila i prva žrtva logora u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, a 2. septembra 1984. godine postala i mesto preporoda srpskog naroda iz Krajine - od Korduna, Like, Banije.

Vladika Jovan je podsetio da je prvo što su zatočenici Jasenovca dobili kao naređenje bilo da sruše tu crkvu, a 1984. godine patrijarh German je osveštao sa još sedmoricom arhijereja obnovljeni hram, manji od izvornog.

"Tada je patrijarh German izrekao one divne i strašne reči - 'praštati moramo, zaboravljati ne smemo' i ovo mesto u tom smislu ima simbolički značaj", kazao je vladika Jovan.

patrijarh Porfirije
foto: Printscreen/Tanjug

Napominje da kompleks manastira uključuje i mnoge druge zgrade, kao što je zgrada bivše srpske škole, koja se tu nalazila od kraja 19. veka, a u čiju se obnovu uključila Republika Srpska.

Takođe, u kompleksu manastira, 400 metara od crkve je i zgrada ustaške bolnice za vreme trajanja logora Jasenovac, a u obnovu i uređenje tog prostora uključena je Republika Srbija.

manastir Jasenovac
foto: Youtube/TV Hram

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. Godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

vladika Jovan
vladika Jovan foto: Youtube/TV Hram

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...