Najnovije vesti

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČE REČI HIHOBRAN, ŠEKSPIRITI, PREKLIKATI: Hrvatska uvodi nove reči, većina njih u vezi sa pandemijom kovid-19
Foto: Profimedia

novine

DA LI ZNATE ŠTA ZNAČE REČI HIHOBRAN, ŠEKSPIRITI, PREKLIKATI: Hrvatska uvodi nove reči, većina njih u vezi sa pandemijom kovid-19

Hrvatska

Hrvatski časopis "Jezik" i fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor za najbolju novu hrvatsku reč i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020. godinu, a tri reči će uskoro biti proglašene najboljima.

Od 19 reči, kako navode, čak osam njih pokušava da "zameni tuđice" koje su povezane uz epidemiju Kovida-19.

Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka.

Reč hihobran predložena je za sneeze protector, odnosno, "stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada" (vizir), a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za skrinšot preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

rečnik, reči
foto: Profimedia

Umesto futrole za kartice predložena je nova reč kartičnik, a reč šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje kao veliki pisac, odnosno kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na takmičenju za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagatelja.

Reči je prikupljala i rečnik novih reči izradila Ljubica Josić, sekretarica časopisa "Jezik". Odbor za izbor nove reči čine: predsednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Odbor je izabrao tri najbolje nove reči, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa "Jezik". Za Dane hrvatskog jezika, sredinom marta, biće saopšteni u medijima.

Javna i svečana dodela nagrada najuspešnijim stvaraocima održavala se obično u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak zvanica – ove godine javne dodele neće biti zbog epidemije.

Najuspešnijima pripasće diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego ranijih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju reč, 2.000 za drugu i 1.000 za treću reč.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...