PETRINJSKE ŠKOLE OSTAJU BEZ ĐAKA: Cele porodice odlaze, sele se u Zagreb ili inostranstvo
Foto: Profimedia/ Goran Jakus/Shutterstock Editorial

svake nedelje ode jedan učenik

PETRINJSKE ŠKOLE OSTAJU BEZ ĐAKA: Cele porodice odlaze, sele se u Zagreb ili inostranstvo

Hrvatska -

Najmanje 105 učenika ispisalo se iz tri petrinjske osnovne škole od zemljotresa u decembru prošle godine do danas, pišu zagrebački mediji.

Učitelji i učiteljice prvi put se suočavaju sa sve većim prazninama u svojim razredima otkako se juče oko 1.300 učenika tamošnjih osnovnih škola zvanično vratilo u školske klupe, od kojih neki na izdvojenim lokacijama dok se škole obnavljaju.

Pritom, odliv od najmanje 150 učenika iz škola u Sisačko-moslavačkoj županiji znači da se isto toliko porodica u poslednjih nekoliko meseci odselilo, a retki će se vratiti, piše Jutarnji list.

"Svake sedmice ode nam barem jedan učenik. Porodice se sele u Zagreb, Veliku Goricu, a deo se preselio u Austriju, Nemačku ili Bosnu i Hercegovinu i tamo ih upisuju u škole. Naravno, svi oni kažu da bi voleli da se vrate, ali to su ljudi koji više nemaju gde da se vrate", rekao je Robert Groza, direktor Prve osnovne škole Petrinja iz čijih je klupa od januara otišlo oko 40 učenika, a škola je još neupotrebljiva.

Prema pisanju lista, situacija u školama Sisačko-moslavačke županije je šarolika u pogledu odlaska učenika, najveći je odliv u Petrinji. Kako navode, iselilo se gotovo 10 odsto od ukupnog broja učenika.

Iz Ministarstva nauke, međutim, kažu da je nedolazak učenika u škole minimalan.

"Nemamo informacija o iseljavanju, ne takvih razmera", rečeno je Jutarnjem u tom resoru.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track