TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE SMRT MILANA BANDIĆA: Okolnosti njegove smrti i dalje obavijene velom tajne
Foto: Printscreen Al Jazeera Balkans

prava misterija

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE SMRT MILANA BANDIĆA: Okolnosti njegove smrti i dalje obavijene velom tajne

Hrvatska -

Hrvatsko državno tužilaštvo počelo je da istražuje smrt dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

U saradnji s policijom pokušaće da utvrde šta se tačno događalo 27. februara na zagrebačkom Vrhovcu, gde je gradonačelnik preminuo od masivnog srčanog udara.

Osnovno pitanje je da li se Bandiću pomoglo bez odlaganja ili nije.

DORH se aktivirao nakon što je aktivista i stručnjak za zaštitu ličnih podataka Stjepan Perko pre 11 dana podneo krivičnu prijavu protiv Bandićevog saradnika Gzima Redžepija, bliske saradnice Natalije Price, preduzetnika Sergija Ivanovića i nepoznatog počinioca.

Milan Bandic, ispracaj, komemoracija, sahrana
foto: Beta/ Dario Grzelj

Sprovođenje uviđaja znači da krivična prijava nije odmah odbačena, nego da Opštinsko državno tužilaštvo ipak želi da prikupi informacije kako bi donelo konačnu odluku.

DORH bi sada trebalo da proveri medicinsku dokumentaciju, nalaze obdukcije, poziv Hitnoj pomoći, a možda i svedočenja onih koji su te večeri bili s Bandićem, ali i medicinskog osoblja koje je te večeri intervenisalo.

Šta sledi?

Na osnovu prikupljenih dokaza državni tužilac će doneti odluku ima li elemenata i za otvaranje istrage.

Podsetimo, Bandić je umro od srčanog udara, ali još nije jasno gde i ko je s njim bio u tom trenutku i šta se tačno događalo nakon što je Bandiću pozlilo, odnosno, da li je Hitna pomoć odmah pozvana ili je to odgađano.

Prvo se pojavila informacija da je umro u svom stanu, pa onda da je umro kod prijatelja Sergija Ivanovića na Vrhovcu, da bi potom Index saznao da je Hitna došla po Bandića na adresu gde živi njegova bliska saradnica Natalija Prica, koja je udaljena pet minuta hoda od kuće Sergija Ivanovića.

Iako su Bandićevi prijatelji tvrdili da su pozvali Hitnu, iz dobro upućenog izvora mediji su saznali da su zvali direktno direktora zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića te da je on odmah nazvao dispečerski centar da upute vozila Hitne pomoći. Zašto nije direktno pozvana Hitna, nego je poziv išao prema direktoru Hitne, s kim je zapravo Bandić proveo zadnje sate, je li Hitna mogla doći ranije i pružiti Bandiću pomoć na vrime - sve su to pitanja na koja i dalje nema preciznih odgovora.

Perko je pak u svojoj prijavi naveo: "Nedvosmisleno smatram kako postoji dovoljno javnodostupnih informacija koje upućuju na sumnju o postojanju krivičnog dela nepružanja pomoći iz člana 123. Krivičnog zakona, ali i krivičnog dela nepružanja medicinske pomoći u hitnim slučajevima iz člana 183. Krivičnog zakona".

0269932922, Milan Bandić, Hrvatska, Zagreb, gradonačelnik
foto: Profimedia

Lekarka koja je dugi niz godina radila u Hitnoj i reanimirala pacijente objasnila je za medije kakav je postupak u slučaju kad se osoba sruši i posumnja na infarkt.

"Istog trenutka se poziva Hitna jer se unesrećenom svakim minutom čekanja smanjuju šanse za preživljavanje. Izuzetno je bitno započeti reanimaciju odmah nakon što se osoba sruši. Ako laici krenu na vreme oživljavanje i Hitna dođe u roku od 10 minuta, postoje velike šanse za uspešnu reanimaciju", rekla je.

Ako lekar kreće s reanimacijom, on unesrećenom, navodi, tako može osigurati dotok krvi i kiseonika u mozak.

Podsetimo, Bandićev prijatelj dr Gzim Redžepi rekao je da je on bio s Bandićem kod Sergija Ivanovića i da mu je upravo on odmah priskočio u pomoć kad se Bandić srušio.

U međuvremenu se oglasila i porodica pokojnog Bandića.

"Poštovani, obraćam Vam se kao punomoćnik porodice pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u vezi sa medijskim natpisima o okolnostima i smrti pokojnika te molim sveopštu javnost da ih poštedi medijskog linča.

Neposredno nakon smrti pokojnog gradonačelnika razni mediji su počeli da objavljuju i prenose uvredljive i klevetničke navode o pokojniku zbog čega su prodrli u privatnost pokojnika, ali i u privatni život njegove porodice. Uvredljivim i klevetničkim objavama o pokojniku mediji su prekršili pravila humanosti i pijeteta, povredili su čast, ugled, dostojanstvo, privatnu i intimnu sferu pokojnika i njegove porodicu, čime su nanijeli veliku duševnu bol porodici pokojnika. ", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track