ONI IMAJU NAJUSTAŠKIJI TRG U HRVATSKOJ: Građani Konjščine nisu oduševljeni, za pomoć se obratili predsedniku Milanoviću! (VIDEO)
Foto: Youtube screenshot/ prigorskihr portal

bruka

ONI IMAJU NAJUSTAŠKIJI TRG U HRVATSKOJ: Građani Konjščine nisu oduševljeni, za pomoć se obratili predsedniku Milanoviću! (VIDEO)

Hrvatska -

Mirko Krznar, gradonačelnik Konjščine, koji je bio meta velikih protesta zbog izgradnje spalionice, a protiv njega su podnete krivične prijave, još uvek nije dobio zeleno svetlo iz sedišta stranke za novu kandidaturu, verovatno zbog njegove insistiranje.na izgradnji ukrasa u obliku slova U - vidljivog iz vazduha - na Trgu Franje Tuđmana.

Nakon što je predsednik Zoran Milanović napustio protokol na obeležavanju akcije na Maslenici u januaru 2021. godine zbog majica sa natpisom „Za dom spremni“, deo stanovnika Konjščine u Hrvatskom zagorju odlučio je da mu se napiše i zatraži pomoć u rešavanju slučaja ustaškog simbola.njegovo pirotehničko nalazište pod upravom gradonačelnika Mirka Krznara lično.

„Podržavajući i ceneći vašu borbu protiv veličanja fašizma i isticanja ustaških simbola, obraćam vam se u ime grupe građana opštine Konjščina gde je zgrada sa ustaškim simbolima niknula protiv volje većine meštana i šire sa svim razlogom ", stoji u uvodnom delu pisma od 26. januara ove godine, a onda se predsedniku objašnjava da je ovo centralni trg u Konjščini na kome se nalazi ogroman simbol u obliku slova U, tačno u skladu sa onim, kažu u pismo, najavio je šef Krznar iz redova HDZ-a, "u pijanom stanju, u lokalnim pabovima". Hvalio se da će za partizane i komuniste izgraditi „pravi hrvatski trg“ na konju, što će se videti iz aviona “.

U prilogu su fotografije - koje je na svojoj Fejsbuk stranici objavio sam gradonačelnik, kao i one iz vazduha, iz kojih se nedvosmisleno može zaključiti da se usred Konjščine, na Trgu Franje Tuđmana, zaista pojavilo ogromno slovo U, koje je upaljeno uveče - tako da je „vidljivo iz aviona“. U pismu se objašnjava da je gradonačelnik, nakon što su se građani požalili na očigledno umetanje slova U, objasnio da se radi o „apsidi“, ali su tražili tumačenje od renomiranih arhitekata koji su objasnili da ovo ne može biti apsida, tj. , arhitektonski element koji se pojavljuje u crkvenoj arhitekturi.

Građani, potpisnici pisma predsedniku, zvanično su obavešteni da je 8. februara ove godine iz Kabineta predsednika upućeno pismo potpredsedniku vlade za socijalna pitanja i ljudska prava Borisu Miloševiću u vezi sa „ustavnom podelom moć “, tražeći da se potpredsednik vlade obrati podnosiocima zahteva iz Konjščine.

Međutim, građani Konjščine nisu samo pisali o slučaju U državnim vlastima u Hrvatskoj, već su se obratili i Evropskoj komisiji - jer je gradonačelnik Mirko Krznar u promociji projekta trga često tvrdio da se trg gradi i obnavlja Sredstva EU.Gradu je predstavljen i ugovor koji je, na 250 hiljada kuna, potpisan 2018. godine sa tadašnjom ministricom regionalnog razvoja Gabrijelom Žalac. I danas pored trga postoji tabla na kojoj se navodi da je delimično finansira Evropska unija. Ali predstavništvo Evropske komisije lepo je objasnilo građanima Konjščine da su sredstva koja je ministar Žalac obezbedio iz Programa regionalne podrške razvoju - iz državnog budžeta Republike Hrvatske i da primedbe treba uputiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koji je promenio dva ministra, a sada ga vodi ministarka Nataša Tremisak.

A za drugu moguću liniju finansiranja, iz operacije 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih osnovnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući aktivnosti u slobodno vreme i kulturu i srodnu infrastrukturu“ sprovedeno kroz lokalne razvojne strategije odabranih LAG-a u okviru podmere 19.2. „Implementacija operacije u okviru CLLD strategije“ - odabir i praćenje projekata isključiva je odgovornost država članica. „U slučaju ovog finansiranja kojim je Opština Konjščina dobila sredstva putem CLLD - ugovor je zaključen između agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i opštine Konjščina, a glavni organ upravljanja je Ministarstvo poljoprivrede, "navodi se u odgovoru Evropske komisije. a građani su upućeni u borbu protiv slova U - da se obrate nadležnoj - Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvu poljoprivrede.

Osim što se gradonačelnik Mirko Krznar povremeno hvalio „novcem iz EU“, što je sada postalo jasno da nisu iz EU, građani Konjščine zapravo ne uspevaju da saznaju koliko je tačno novca potrošeno na velelepnu izgradnju trga. Kompletna finansijska konstrukcija nikada nije objavljena, a vijećnici su tek u svibnju 2020. godine na općinskom vijeću saznali da je opština potrošila oko 1,3 miliona kuna vlastitog novca, a do sada je potrošeno ukupno više od dva miliona kuna .

Bilješke uz završni račun opštine za 2020. godinu pokazuju da je i opština podigla kredit za završetak radova na trgu. Sada se čini da je potpuno gotovo, ali, verovatno zbog pandemije i epidemioloških mera, gradonačelnik Mirko Krznar nije uspeo da održi veliku ceremoniju o otvaranje njegovog ljubimca - vidljivo iz aviona.

Inače, Mirko Krznar je takođe na udaru lokalne opozicije i ekoloških aktivista iz udruženja KESK zbog izgradnje spalionice i invazije solarnih panela, o čemu smo već izveštavali. Protiv gradonačelnika su takođe podnete krivične prijave, a USKOK nam je zvanično potvrdio da su istrage u toku.

Činjenica je da gradonačelnik Krznar još nije zvanično najavio novu kandidaturu za mesto gradonačelnika Konjščine, a u svim javnim nastupima kaže da će o tome odlučivati županijska organizacija HDZ-a. Međutim, nakon skandala sa snimanjem političke trgovine Žarka Tušeka, nedavno je vodi mnogo umjereniji Ernest Svažić, gradonačelnik Krapinskih toplica, a sjedište HDZ-a navodno više nije sklono takvom eksplicitnom desničarstvu kao Gradonačelnika Krznara.što je predmet brojnih optužbi da opštinu nije vodio u korist građana Konjščine.

Gradonačelnik Krznar nije želeo da odgovara sada na naše upite, ali za raniji tekst odgovorio je da krivičnu prijavu KESK-a smatra političkom akcijom u režiji SDP-a, da to nije „prva ili poslednja prijava protiv mene ili mojih saradnika jer to je način na koji stranka (UDBA) koristi da diskredituje svoje protivnike “.

„Verujem da aplikacija, kakva god bila, nema osnova ni u čemu, jer sve što sam radio u proteklih jedanaest i po godina, radio sam isključivo u interesu građana Konjščine“, rekao nam je Krznar u tekstu u kojem smo ga pitali o izboru za novog šefa HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Sada, međutim, nije želeo da odgovori na pitanja o fazi obnove Trga Franje Tuđmana sa fontanom okruženom slovom U i koliko je novca potrošeno na taj projekat. Takođe nije želeo da odgovori na pitanje da li je tačno da je rekao da će to biti "pravi hrvatski trg" vidljiv iz aviona i kakav je njegov lični stav o upotrebi ustaških simbola. Pitali smo ga i da li ga je neko kontaktirao iz Vlade ili iz sedišta HDZ-a zbog izveštaja da je gradio ogromni U usred Konjščine.

Nema sumnje da je Mirko Krznar, kao dugogodišnji član HDZ-a iz jezgra Ivana Jarnjaka, i dalje popularan među glasačima HDZ-a, ali ovo poigravanje slovom U, protesti aktivista KESK-a protiv spalionice i ozbiljne krivične prijave - doveli su ga do spisak kandidata s kojima ni sedište HDZ-a ne zna šta da radi. Činjenica je da se na veb stranici županijskog HDZ-a iz dana u dan objavljuju kandidati iz zagorskih opština, ali Konjščina nikada ne dolazi na red.

U slučaju da će Krznar ponovo biti kandidat i ako ponovo pobedi - u sedištu HDZ-a mogu biti sigurni da će imati svečano otvaranje Trga Franje Tuđmana i da će tada morati da zvanično objasne vide li U ili nešto sasvim drugo. Možda će Mirko Krznar tada imati hrabrosti da otvoreno kaže šta je zapravo izgradio.

A u slučaju pobede opozicionih kandidata, biće zanimljivo videti da li će, pored sređivanja urbanističkog plana i ekonomske slike, uslediti i hitan, što jeftiniji redizajn trga, odnosno uklanjanje Krznarovog čuvenog U.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja