KORONA KORUPCIJA U HRVATSKOJ: Stranicu o vakcinaciji ministarstvo platilo 600.000 evra, a alat za njenu izradu vredi 49 dolara!
Foto: Screenshot

bruka

KORONA KORUPCIJA U HRVATSKOJ: Stranicu o vakcinaciji ministarstvo platilo 600.000 evra, a alat za njenu izradu vredi 49 dolara!

Hrvatska -

Cena sistema za internet platformu cijepise.zdravlje.hr Ministarstva zdravlja koštala je poreske obveznike 4.467.515,63 kune (gotovo 600.000 evra). Kako je danas najavljeno, veb stranicu je kreirala kompanija Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, a za izradu stranice koristila je besplatni VordPress i njegov obrazac koji košta 49 dolara. Kao ni stvaranjem zvanične vladine veb stranice koronavirus.hr, tender nije objavljen.

Podsetimo, Indeks je o saradnji između Cuspisa i Beroša pisao pre dva meseca. Tada smo napisali da je vlasnik Vinko Kojundžić vakcinisan preko linije (tvrdi - sa viškom vakcine) ...

Zatim smo istražili kako posluje s Ministarstvom: prošle godine je od Ministarstva zdravlja na informatizaciju dobilo 2.929.083,46 kuna, 2019. za ulaganja u računarske programe 6.367.024,09 kuna, a 2018. 3.497.338,41 kunu.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine, Ministarstvo je Cuspisu platilo 913.851,35 kuna za računarske usluge, navodi se na veb stranici državne riznice.

Kojundžića su novinari pronašli i na jednoj fotografiji, u neobičnoj ulozi. Prošlog juna, dok je ministar zdravlja Vili Beroš tokom predizborne kampanje bio u splitskom Crvenom krstu, Kojundžić ga je fotografisao. Jedan video prikazuje ministra u odelu u trenutku kada ljubazna domaćica iz Hrvatskog Crvenog križa dezinfikuje ruke, a pored njega je Kojundžić u letnjem izdanju - šorts, majica, kapa na glavi i kameru u ruci - pokušava da uhvati ministra u kadru.

Kojundžić nam je rekao da se slučajno tamo našao i da je na godišnjem odmoru.

Ztaim su pitali Beroša o njegovoj vezi sa Cuspisom i Kojundžićem.

"Cuspis sarađuje sa Ministarstvom zdravlja od pre nego što sam se pridružio ministarstvu. Poznajem gospodina Kojundžića kao i sve osobe i kompanije koje sarađuju sa Ministarstvom zdravlja. Cuspis posluje sa Ministarstvom zdravlja na osnovu zakonskih propisa propisane tendere ", napisao je ministar zdravlja.

cijepi se
foto: Screenshot

Podsetimo, zbog ovog sistema nastao je haos kada su građani nedavno pozvani na vakcinaciju mlađi od 30 godina i oni bez komorbiditeta, a neki stariji od 60 godina još uvek čekaju svoj red. Ministarstvo zdravlja, podsetimo, tvrdilo je da je reč o tehničkom problemu te mrežne platforme."Čak i da je veb lokacija ispravno radila, ne može vredeti ni milione."

"Zbog tehničke greške tokom automatske obrade datoteke samo za utorak, i samo za preostale rokove, rokovi nisu popunjeni prema potvrđenom algoritmu", rečeno je pre tri dana u Ministarstvu Vilije Beroš. Tada su takođe otkrili da deo poruka ili aplikacija ide u poštansko sanduče za promotivne e-poruke, što je takođe sistemska greška.

"Čak i ako veb lokacija radi ispravno i ne radi, ne može vredeti ni milione kuna. Rekao bih da je to u najboljem slučaju desetine hiljada kuna", rekao je za računar računalni stručnjak Marko Rakar, dodajući da je složenost ovog sustava na razini osrednjeg fakultetskog kolokvijuma, ne zahtijeva nikakva posebna znanja ili veštine, a stotine kompanija i u Hrvatskoj više je nego u stanju obavljati takav posao i rutinski ga izvoditi za nekoliko hiljada kuna." Neko mora odmah da odgovori za ovo.

Rakar naglašava da puke informacije o ovome ne mogu biti kraj ove priče.

"Ako je zaista tačno da je ovaj posao plaćen milionima, mislim da neko treba za to odgovarati. I to odmah! Ovo je rasipno i neodgovorno trošenje novca. Ne samo da su poreski obveznici ukradeni direktno, već nije bilo ni elementarne pristojnosti za taj milionski iznos isporučuje proizvod koji izvršava svoju funkciju ", kaže Rakar na kraju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track