O OVOJ KORONA STATISTICI HRVATI ĆUTE: Evo po čemu su među tri najgore zemlje EU
Foto: Profimedia

bruka

O OVOJ KORONA STATISTICI HRVATI ĆUTE: Evo po čemu su među tri najgore zemlje EU

Hrvatska -

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske saopštio je danas da u poslednja 24 sata imamju 2106 novih slučajeva koronavirusa. Istovremeno su umrle 42 osobe. Ono što nije objavljeno su podaci o incidenci, s obzirom da juče nije održana konferencija za štampu Štaba, na kojoj Krunoslav Capak obično čita te informacije.

Zbog toga su mediji kontaktirali Capaka, koji je od juče poslao podatke SZO o 14-dnevnoj stopi incidence na 100.000 stanovnika za zemlje EU. Prema tim podacima, Hrvatska je treća najgora zemlja po incidenciji.

Naša incidenca je 690,9, dok su samo Francuska sa incidencom 693,8 i Kipar sa 962,4, što je ujedno i najgore u EU, lošija od nas. Nedaleko od Hrvatske, na četvrtom mjestu, našla se Švedska sa 675,2, dok je Poljska peta sa 650,4. Portugal je najbolji sa incidencijom od 74,5, a Finska sa 76,7, koja je pretposlednja na listi.

Zatim su novinari na veb lokaciji SZO proverili podatke o sedmodnevnoj incidenciji među zemljama EU. Prema tim parametrima, Hrvatska je druga najgora incidencija 19. aprila, dok je ispred nje samo Kipar. Sedmodnevna incidencija je 376,08, dok je na Kipru 535,3. Iza Hrvatske je Francuska sa 350,1 i Holandija sa 306,9. Slede Poljska sa 286,3 i Mađarska sa 286,06. A po tim parametrima su Finska i Portugal najbolje. Finska ima sedmodnevnu incidenciju od 28,6, a Portugal 34,06.

Kada kliknete na Hrvatsku, možete videti neke detaljnije podatke, uključujući činjenicu da je sedmodnevna incidencija bila najgora 14. decembra 2020. sa 629,18. Dodajmo ovome da smo za referentni datum uzeli 19. april ili juče, jer još nisu sve zemlje dostavile svoje podatke o novoinficiranim ljudima. Kada je riječ o sedmodnevnom proseku potvrđenih slučajeva na milion ljudi, Hrvatska je na trećem mjestu među zemljama EU. Ispred nje su Kipar i Švedska, dok su na četvrtom i petom mestu Francuska i Holandija. Portugal i Finska su ponovo na začelju, kao u prethodnim statistikama.

Takođe su napravili analizu stope rasta novopotvrđenih slučajeva u poslednje dve nedelje među zemljama EU, koja se meri u poređenju sa dve nedelje pre. To pokazuje da stopa slučajeva raste na Kipru, Španiji, Danskoj, Portugaliji, Litvaniji, Švedskoj i Hrvatskoj. Dok je stopa rasta na Kipru 55,8 posto, u Hrvatskoj 25,3 posto.

Među zemljama sa padom broja slučajeva su Češka, Mađarska, Finska i Estonija, koje imaju pad broja slučajeva sa 43 na 40 odsto. Najmanji pad zabeležen je u Sloveniji i Francuskoj sa 15,7, odnosno 13,4 odsto.

Kurir.rs/Telegram.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track