Najnovije vesti

MILANOVIĆ PROVOCIRA U JASENOVCU: Žrtava je bilo mnogo manje, Beograd pravi loše filmove o tome!
Foto: Beta/Hina/Tomislav Pavlek

na komemoraciji žrtvama

MILANOVIĆ PROVOCIRA U JASENOVCU: Žrtava je bilo mnogo manje, Beograd pravi loše filmove o tome!

Hrvatska
13:49h

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odao je poštu srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u Spomen parku Jasenovac povodom obeležavanja 76. godine proboja poslednjih zatvorenika u ovom logoru smrti, ali je onda krenuo da se bavi brojkama.

"To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to ne tiče", rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je dodao kako je "Ante Bakotić, komunista i partizan, poveo zatvorenike u proboj logora za ubijanje", kao i da Josip Broz "nikada nije dolazio u to mesto kontroverzi".

"Jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time čine štetu istini i srpskom narodu. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovde je ubijeno oko 100.000 ljudi. Gledamo sad i filmove u Beogradu, koji su loši filmovi. Mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom. Ja nisam doneo venac, nego ružu i kamenčić. Venci vrlo brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta", kazao je Milanović.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od milostinje premijera Andreja Plenkovića.

Osvrnuo se i na to što državni vrh nije položio zajednički venac.

"Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista", kazao je Milanović.

Komemoracija je održana kao i prethodnih godina, osim prošle, u tri kolone. Vence su položili najpre premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Milanović i najzad predstavnici jasenovačkih žrtava.

Uz Milanovića su i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i bivša predsednica Vlade Jadranka Kosor.

Kurir.rs/Jutarnji list/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...