VUK VISI SA TABLE U GRAČACU Ministarstvo preti kaznama, stočari ogorčeni: Štitite vukove a nama mudrujete i ne plaćate odštetu
Foto: Printscreen/24sata.hr

uznemirujuće

VUK VISI SA TABLE U GRAČACU Ministarstvo preti kaznama, stočari ogorčeni: Štitite vukove a nama mudrujete i ne plaćate odštetu

Hrvatska -

Za osobu koja je ubila pripadnika strogo zaštićene vrste sledi kazna od 40.000 kuna i zatvor do tri godine.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja osudilo je ubijanje vuka u Gračacu i napomenulo da se radi o kaznenom delu, dok se stočari žale da država provodi kontradiktornu politiku zbog koje oni "hrane stoku za vukove".

Povod za saopštenje ministarstva bilo je telo vuka obešeno na tablu na ulazu u Gračac, koje je u subotu ujutro pronašla policija. Nekoliko dana pre, u selu Štikada kod Gračaca vukovi su u štali zaklali 87 ovaca.

Ministarstvo: Vuk je strogo zaštićena vrsta

Nekontrolisano ubijanje vukova može značajno da naškodi ekosistemu jer potencijalno dovodi do promena u čoporu koje mogu rezultirati i raspadom čopora te odvajanjem jedinki i nepredvidivog ponašanja vuka u samostalnom pronalaženju plena, upozorava ministarstvo.

Vuk je strogo zaštićena vrsta prema Zakonu o zaštiti prirode, pa je njegovo namerno ubijanje zabranjeno, a naknada za ubijanje jednog vuka iznosi 40.000 kuna uz kaznenu odgovornost. Zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine za onoga ko usmrti jedinku strogo zaštićene vrste.

Ministarstvo tvrdi da oštećenima osigurava isplatu šteta od napada vuka, koje se na godišnjem nivou kreću oko 1,75 milijuna kuna. Na osnovu prijava šteta i isplata nije zapaženo povećanje broja napada vuka.

Ministarstvo je pozvalo stočare da preduzmu dodatne mere čuvanja stoke i podignu, ojačaju i ukopaju zaštitne ograde na štalama i oborima.

TKO PODVALJUJE STOČARIMA?? Jutros su djelatnici PP Gračac, po dojavi izišli na teren i na prometnom znaku( ime...

Posted by Hrvatski krški pašnjaci on Saturday, April 24, 2021

Stočari se osećaju zakinuto

Stočari, međutim, smatraju da su zakinuti zaštitom vukova i da politika na njih prebacuje odgovornost, dok država sporo i nedovoljno plaća štete.

Jedan od njih, Stipo Gučanin iz Udbine rekao je da su pre nekoliko godina vukovi ubili 291 njegovu ovcu a država je priznala samo 77, dok je za ostale ocenjeno da su se ugušile u jurnjavi po staji bežeći pred vukovima.

Andro Čeović iz Konavala kaže da je pre dve godine 15 njegovih ovaca stradalo u napadu vukova, ali da neke nije ni pronašao pa samim tim nije ni prijavio.

Gučaninu su ovce plaćene po 800 kuna, a Čeoviću po 300 kuna, koliko se daje za staru ovcu. Obojica su na isplatu čekali dve ili više godina.

Gučaninove ovce stradale su u prostoru ograđenom gvozdenom žicom visokom 220 centimetara, a Čeovićeve na otvorenom prostoru obraslom šumom na padinama planine Snježnice.

Udruženje: Štetu prebacuju na stočare

Predsednik udruženja Hrvatskih krških pašnjaka Ivan Tešija smatra da je politika zaštite stoke od vukova kontradiktorna i da ju je nemoguće sprovesti, a država se tako postavlja da bi skinula sa sebe odgovornost i smanjila troškove.

Odbacio je pomisao da je neko od stočara ubio vuka i izložio ga pored puta kod Gračaca, jer da su to stočari uradili, kaže, ne bi to javno pokazivali.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track