PLENKOVIĆ U PROBLEMU: Nema većinu u parlamentu a protivnici sve jači i opasniji
Foto: EPA/Virginia Mayo

politička scena hr

PLENKOVIĆ U PROBLEMU: Nema većinu u parlamentu a protivnici sve jači i opasniji

Hrvatska -

Današnje glasanje u parlamentu pokazalo je da šef HDZ-a nema većinu u parlamentu.

U Saboru se danas glasalo o nepoverenju ministru zdravlja Viliju Berošu. Nepoverenje nije izglasano i Beroš ostaje ministar, ali ono što je obeležilo današnje glasanje u Saboru je suzdržan glas Natalije Martinčević, saborske zastupnice Reformista, stranke koju vodi Radimir Čačić.

Upravo on je sinoć uputio Andreju Plenkoviću jasan ultimatum rekavši mu da više neće podržavati vladu HDZ-a i parlamentarnu većinu ako HDZ na nivou vlasti u Varaždinskoj županiji uđe u koaliciju s Ivanom Čehokom.

Da je upravo Čačićev ultimatum, na koji Plenković još uvek nije odgovorio, razlog za današnji suzdržani glas Čačićeve zastupnice, potvrdila je sama Natalija Martinčević na pres-konferenciji koju je održala nakon glasanja u Saboru.

"Imali smo vrlo prljavu kampanju u Varaždinskoj županiji, u kojoj je kandidat HDZ-a koristio ljude pod optužnicama i osuđene kriminalce. Nakon toga ide se korak dalje, a to je očigledno namera da se formira većina u Skupštini Varaždinske županije s takvim ljudima. Vi tamo imate listu Ivana Čehoka, za koga svi znamo da je pod četiri potvrđene optužnice, a koje se odnose na nanošenje milionske štete gradu Varaždinu, a ako HDZ namerava da sarađuje sa takvim ljudima, sigurno više neće sarađivati sa Reformistima, ni na nacionalnom nivou", rekla je Natalija Martinčević.

Šef vladajuće stranke našao se tako u vrlo nezgodnoj situaciji nakon lokalnih izbora. Uprkos tome što je na izborima proglasio "kolosalnu pobedu", Plenković se našao na udaru samog HDZ-a, o čemu svedoče nedavne izjave osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji se polako postavlja kao ozbiljan izazivač Plenkoviću.

Ali Anušić nije jedini. I gradonačelnik Dubrovnika HDZ-a Mato Franković dao je juče izjavu koja je u direktnoj suprotnosti sa onim u šta nervozni Plenković već danima pokušava da ubedi javnost.

Naime, šef HDZ-a uverava da je Davor Filipović, koga je lično forsirao za kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, bio sjajan kandidat, ali su se mediji urotili protiv njega, ni više ni manje, na način da su pogrešno izgovarali ime.

Franković je juče izričito rekao da to nije tačno. Filipovića je nazvao lošim kandidatom, dodajući da mediji sigurno nisu namerno pogrešno izgovarali njegovo ime.

Ovo može izgledati kao sitnica, ali činjenica je da je HDZ monolitna stranka, u kojoj je krajnje neobično da se istaknuti članovi stranke, što Anušić i Franković sigurno jesu, jasno suprotstave predsedniku stranke.

Nedavna najava Davora Filipovića, koji je na Fejsbuku rekao da ne vidi kako mu pobeda na izborima u Dubrovniku "daje za pravo da preko medija komentariše izbornu utakmicu u Zagrebu", takođe svedoči o otvorenom sukobu frakcija u HDZ.

S druge strane, tu je Radimir Čačić, izuzetno iskusan političar koji je očigledno, nakon poraza na izborima za varaždinskog župana, smatrao da je Plenković slab i da može da ga ucenjuje. To je danas konačno potvrđeno u parlamentu, kada je nakon uzdržavanja Čačićevog predstavnika postalo jasno da Plenković više nema većinu u parlamentu.

Naime, vladajuća većina ne može glasati za deo zakona bez 76 ruku u parlamentu, a Plenković sada, ako želi da ostane na vlasti, mora hitno da reši Čačićev ultimatum, a potom i glasnije kritike samog HDZ-a.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja