KO SU UHAPŠENI U ZAGREBU U VELIKOJ AKCIJI USKOKA: Od Bandićevih vožača i saradnika do upravnika HRTa i kralja Adventa!
Foto: Youtube prtscr / Večernji list

pretresi

KO SU UHAPŠENI U ZAGREBU U VELIKOJ AKCIJI USKOKA: Od Bandićevih vožača i saradnika do upravnika HRTa i kralja Adventa!

Hrvatska -

U velikoj akcoiji hapšenja u Zagrebu koja je u toku uhapšeno je više čelnika koji su, kakako prenose hrvatski mediji, povezani s nameštanjem poslova na zagrebačkom Adventu.

Uhapšeni u današnjoj akciji USKOKA su Zdravko Krajina, Denis Mohenski, Andrea Šulentić, Jelena Čeklić i Vladimir Džaja. Uhapšen je i upravnik HRT-a Kazimir Bačić.

Ko je Zdravko Krajina

Zdravko Krajina našao se u fokusu javnosti 2019. godine, kada je otkriveno da je taj vozač u Gradskoj upravi, koji je povremeno vozio i gradonačelnika Milana Bandića, za sitan novac dobio 51 kućicu na Trgu bana Jelačića pa ih za poprilično visoku sumu dao u podnajam za sajamsku ponudu.

Krajinini preduzetnički uspesi, kako navodi, Index.hr, neodvojivi su od Duška Ljuštine. Nekadašnjeg prvog čoveka zagrebačke kulture Krajina je vozio desetak godina, imao je njegovo neograničeno poverenje i zasigurno se naslušao svega jer je Ljuština bio pasionirani korisnik mobilnog telefona - ponekaad bi razgovara i na dva istovremeno.

Tokom godina provedenim s njim u automobilu nije nastalo samo poverenje nego i sklonost ka istom biznisu. Sajamskim kućicama i ponudom bavio se i Ljuštinin sin Damjan. Kompanija s kojom je Damjan Ljuština povezan zove se Kokoš ili jaje, a ta firma bila je jedan od gospodara zagrebačkog Adventa.

Zahvaljujući tom poslu vrednom oko 250 hiljada kuna, Krajina će za nedelju dana zaraditi više od onoga što za dve godine zaradi kao vozač. Njegova osnovna plata je, tvrde upućeni, između 6 i 7 hiljada kuna.

Denis Mohenski

Osim s Damjanom Ljuštinom, Zdravko Krajina povezan je s još jednim gospodarom Adventa. Upravo je Krajina Bandiću doveo Denisa Mohenskog, koji nikada nije voleo da govori o svojim poslovima na Adventu. Krajina je voleo svoj topli obrok u radnom danu da pojede na Remizi kod Mohenskog, sprijateljili su se i upoznao ga je s Bandićem i tako je sitni ugostitelj došao do najatraktivnijih lokacija Adventa.

Kompanija Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog već godinama organizuje Advent na najfrekventnijim lokacijama u glavnom gradu, i 2019. godine iznajmljivala je kućice ugostiteljima i trgovcima.

Mohenski, kojeg prijatelji zovu Deno, a upućeni ga već godinama nazivaju Kraljem Adventa, 2019. je godine dobio od Grada Zagreba, bez tendera, dozvolu za iznajmljivanje 50 kućica. Njegova firma je za to Gradu Zagrebu plaćala samo pola cene, a kućice iznajmljivala za deset puta veću cenu.

Prve godine kada je ušao u biznis s kućicama s tek osnovanom tvrtkom, upitali smo Mohenskog koji je proces dobivanja kućica, s obzirom na to da ih je dobio na najboljim lokacijama. Pitali smo ga i kolika je cijena kućica koje iznajmljuje i kako je zapravo baš njegova tvrtka je dobila taj posao. U samo tri poslovne godine Demo Rebus stigao je do sjajnih poslovnih rezultata. 2018. su tako imali prihod od 4.9 miliona kuna uz nijednog jedinog zaposlenog. U toj godini ostvarili su dobit od 1.1 milion kuna. (150.000 evra)

Andrea Šulentić je bila Bandićeva načelnica stručne službe gradonačelnika. U januaru je svedočila u korist Bandića. Svedočeći na okolnost navodnog nezakonitog zapošljavanja u gradskim službama, Šulentić je kazala da je inspekcijskim nadzorima Ministarstva uprave i uvidom u nalaze ustanovila da u 26 sprovedenih inspekcija nije utvrđen ni jedan prekršaj vezan za zapošljavanje ili premeštaj u gradskim službama.

Među uhapšenima su i Jelena Čeklić, bivša članica Povereništva za davanje javnih površina u zakup, kao i Vladimir Džaja, bivši Bandićev vozač.

Ana Stavljenić Rukavina
foto: Youtube prstcr / Klub Milan Bandić

Među uhapšenima je, i kako saznaje Index.hr, 81-godišnja Ana Stavljenić-Rukavina, bliska saradnica preminulog Bandića, koja je bila potpredsednica zagrebačke Gradske skupštine i predsednica Upravnog veća Dečje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Ona je uhapšena, kako se navodi, zbog zlouporabe položaja i ovlašćenja vezano za bolnicu Srebrnjak.

Milan Lončarić, koji je takođe danas uhapšen, bio direktor i većinski vlasnik TEŽ-a ugašenog 2015. godine, nakon čega je osmislio projekt izgradnje luksuznog stambenog kompleksa Vrtovi svjetla.

U toku je i policijski pretres u stanu u Radićevoj ulici u strogom centru Zagreba. Uknjiženi vlasnik dvosobnog stana koji ej mata interesovanja aistražitelja, je kompanija Slanica d.o.o u vlasništvu Milana Lončarića, kojim se, kako se nezvanično navodi, koristio upravnik HRT-a Kazimir Bačić.

Upravo je taj stan navodno, navodi Index.hr, Bačić dobio kao zahvalnicu od Lončarića za poslove u projektu Vrtovi svjetla.

Kako prenosi portal, Kazimir Bačić se sumnjiči za trgovanje uticajem, a Lončarić za davanje mita.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Youtube prtscr / Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track