SVE VIŠE UBISTAVA U HRVATSKOJ VOJSCI: U svetu su vojnici žrtve stresa, porodičnih odnosa.....
Foto: Profimedia

drama

SVE VIŠE UBISTAVA U HRVATSKOJ VOJSCI: U svetu su vojnici žrtve stresa, porodičnih odnosa.....

Hrvatska -

Ministarstvo odbrane Hrvatske potvrdilo je još jednu smrt među pripadnicima oružanih snaga. Reč je o pripadnici iz Vukovarsko-srijemske županije koji je preminula u ponedeljak, van službe.

Krivična istraga je u toku, a policijski službenici, Vojna policija i nadležno Državno pravobranilaštvo utvrđuju okolnosti incidenta.

Njena smrt je samo jedna u nizu smrtnih slučajeva pripadnika oružanih snaga kojima smo svedoci tokom proteklih mesec dana. Svih pet vojnika nastradalo je van dužnosti.

Početkom prošlog meseca, 8. i 10. juna, pronađena su dva mrtva vojnika, jedan takođe iz Zagrebačke županije, drugi iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Početkom jula u Varaždinskoj županiji umro je još jedan vojnik. Još jedan vojnik umro je u Zagrebačkoj županiji 16. jula. Poslednji slučaj mrtvog vojnika zabeležen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministarstvo obrane je u svojoj izjavi navelo da se samoubistva događaju u gotovo svim sferama, uključujući Oružane snage Republike Hrvatske, što je stvorilo utisak da su pripadnici Oružanih snaga pod velikim pritiskom, kao i ostatak stanovništva pogođena epidemijom.

Nemačka vojska je takođe javno najavila sve veći broj slučajeva samoubistava u svojim redovima 2014. godine, kada je komesar odbrane Bundestaga Helmut Konigshaus predstavio izveštaj o samoubistvima u nemačkoj vojsci, piše DV.

Kaže da je sve više samoubistava, brakova, porodičnih problema, što su samo neki od problema u svakodnevnom životu nemačkih vojnika.

"Ako ne razbijemo ovu spiralu, to bi moglo dovesti do kolapsa čitavog sistema", upozorio je Konigshaus.

Bundesver nije vojna mašinerija, već građani koji trenutno nose uniformu svoje domovine, piše DV. Danas nema vremena za časnu tradiciju nemačke vojske u kojoj su zbrinuti vojnici. Za komandante to izgleda samo kao otežavajuća okolnost jer se vojnicima upravlja umesto da ih se vodi, a oni se primoravaju umesto da se o njima brine.

Konigshaus priznaje da se otprilike svaka deseta žalba koja stigne na njegov sto odnosi na problem sa komandantom.

Najgori je, kaže, porodični život vojnika. Vojnici retko viđaju porodicu, više niko ne živi u "normalnom" braku i porodici, svaki drugi vojnik "puca" u braku ili u stalnoj vezi.

Prema "Godišnjem izveštaju o samoubistvu" koji je pripremilo američko Ministarstvo odbrane (Pentagon), 498 vojnika američke vojske izvršilo je samoubistvo 2019. godine, piše TRT.

U izveštaju, koji ističe da je 326 vojnika izvršilo samoubistvo u 2018. godini, takođe se navodi da je taj broj u 2017. godini iznosio 287.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track