Najnovije vesti

NOVI UPAD DIVLJIH SVINJA NA GROBLJE U HRVATSKOJ: Ovaj put nisu poštedele ni spomenike ni grobove!
Foto: Shutterstock

tuga

NOVI UPAD DIVLJIH SVINJA NA GROBLJE U HRVATSKOJ: Ovaj put nisu poštedele ni spomenike ni grobove!

Hrvatska

Tokom noći sa subote na nedelju divlje svinje su provalile na lokalno groblje u naselju Križišće kod Kraljevice i oskrnavile brojne uređene grobove. Križišće se nalazi u blizini šume u kojoj žive divlje svinje.

Oni su čest problem meštanima, izlaze na puteve kojima putuju vozila i pešaci, a ovo im nije prvi upad na groblje.

"I prošle nedelje su ušli na groblje, ali tada smo imali sreće jer nisu načinili nikakvu štetu. Ali sinoć su provalili u groblje i opustošili ga na takav način da je samo desetak grobova ostalo netaknuto, a svi ostali groblje nema posebnu ogradu, već zid koji divlje svinje lako mogu savladati. Nije ugodan prizor videti uništeno groblje jer je za mene sveto. Mislim da vlasti moraju da reše ovaj problem što je pre moguće", rekla je lokalna stanovnica Anka, piše Novi list.

Divlje svinje sve su češći "stanovnici" naselja u okviru Kraljevice. Meštani kažu da ulaze u dvorišta, vrtove i voćnjake, plašeći ljude i decu.

Lovačka društva moraju poštovati pravila gađanja jer će u protivnom rizikuju kaznu i oduzimanje dozvole. Iako je vlada svesna ovog problema, on ostaje nerešen.

"Viđam ih skoro svaki dan. Uveče silaze iz šume i počinju problemi. Dolaze u moje kuće, već su mi uništili smokvu, jabuku i krušku. Budući da hodaju putem, mogu biti saobraćajne nesreće. U lovačkom društvu kažu su im ruke vezane jer nakon ispunjenja kvote propisane pravilima o gađanju divljači više ne smu odstreliti divlje svinje jer preti oduzimanje oružja i dozvola i novčana kazna. Pozivam gradonačelnika da počne rešavanje ovog problema", kaže Anka.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track