IZA VRATA PULSKE SEKTE ČIJIM ČLANOVIMA JE UMRLO DETE: Okušali se i u biznisu ali se nisu baš pokazali! Evo kako se postaje član
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sumnjivo

IZA VRATA PULSKE SEKTE ČIJIM ČLANOVIMA JE UMRLO DETE: Okušali se i u biznisu ali se nisu baš pokazali! Evo kako se postaje član

Hrvatska -

Kuća u kojoj se nalazi hinduistički hram Šri Šri Rada Gopinat nalazi se u Šikićima kod Pule, u kojoj je živela šestočlana porodica i čiji je sin preminuo u pulskoj Opštoj bolnici, nalazi se u zemljišnim knjigama u vlasništvu predsednika Vaišnavskog društva Vladimira Radeke.

Ova parcela je upisana u zemljišne knjige kao stambeno-poslovni objekat sa dvorištem, pašnjakom i garažom i prostire se na više od 1800 kvadratnih metara. Na toj adresi je registrovano udruženje pod nazivom Vaišnavsko društvo, kao i kompanija Ekologija 108 d.o.o. koja se bavi proizvodnjom sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje.

Na veb lokaciji kompanije navedeni su njihovi proizvodi, kao što je ekološki deterdžent. Opis ko su oni glasi: "Mi smo kompanija koja značajan deo svog prihoda posvećuje razvoju ljubavi i poštovanja prema svim živim bićima. Podržavamo nenasilje i ekološki način života."

Takođe se na ovoj stranici mogu pohvaliti sertifikatom Ecolabel, koji se, kažu, dodeljuje proizvodima koji poštuju stroge ekološke kriterijume Evropske unije. Međutim, nigde nije navedena cena proizvoda, niti gde se može kupiti. Društvo Vaišnava se pominje u Registru udruženja, a statut je usvojen 15. novembra 2018. godine.

Statut predviđa da je cilj društva "podsticanje interesa za veru i razvoj duhovnog života", dok su aktivnosti društva: "podučavanje principima joge, posebno bakti joge, poučavanje meditaciji, meditativnoj muzici i pesmi, promovisanje zdravog načina života i promovisanje vegetarijanske i organske ishrane, organizovanje ekološke i biološke poljoprivredne proizvodnje, informisanje javnosti o radu društva, razvoj programa međunarodne saradnje i uključivanje u rad drugih sličnih udruženja, izdavanje knjiga i časopisa i jačanje saradnje sa srodnim organizacijama".

Svako fizičko i pravno lice može postati član njihovog društva, a članstvo može biti redovno i počasno, dok odluku o članstvu donosi predsjednik društva. Prava i obaveze članova su - plaćanje članarine, bavljenje aktivnostima Udruženja, učešće u upravljanju Udruženjem, čuvanje i podizanje ugleda Udruženja, čuvanje materijalnih dobara i ispunjenje obaveza. Iako je fokus na duhovnosti, članstvo se i dalje završava neplaćanjem članarine.

"Član se briše iz Registra članova bez posebne odluke ako do kraja godine ne plati članarinu za tekuću godinu", navodi se u statutu.

Slično, član može biti isključen, a odluku donosi i predsednik. Takođe, član može biti disciplinovan ako nanese štetu udruženju. Organi udruženja su: skupština, predsednik, potpredsednik i sekretar, a skupština je najviši organ upravljanja i čine ga svi redovni članovi udruženja. Iako se navodi da Skupština udruženja usvaja plan rada i finansijski plan u Registru neprofitnih organizacija, nismo uspeli da pronađemo njihov finansijski izveštaj.

U statutu je navedeno da je predsednik „odgovoran za zakonitost rada udruženja, vodi poslove udruženja, odgovoran je za podnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja skupštini, dostavlja zapisnik sa redovne sednice skupštine nadležnoj kancelariji koja vodi registar udruženja, zaključuje ugovore i preduzima druge pravne radnje “. Imovinu preduzeća čine - gotovina, pokretne stvari, nekretnine i druga imovinska prava, a preduzeće stiče imovinu od članarine, dobrovoljnih priloga i poklona, obavljajući privredne delatnosti u skladu sa zakonom, finansirajući programe i projekte iz državnog budžeta i lokalnog budžeta i regionalne vlade.

Takođe se navodi da je preduzeće u obavezi da vodi poslovne knjige i sastavlja finansijske izveštaje u skladu sa propisima koji uređuju način finansijskog poslovanja i računovodstvo neprofitnih organizacija. Ali njihov izveštaj u registru nije dostupan.

Radeka je takođe bio povezan sa nekim kompanijama na poslovnim uslugama, od kojih je jedno registrovano na adresi hrama Ekologija 108 d.o.o. Radeka je bio aktivan vlasnik u tom preduzeću 2015. godine, a danas je jedan od osnivača M. Radeka, a u upravljačkoj strukturi preduzeća bilo je ili ima ljudi koji su i ranije bili sa Radekom u nekim kompanijama. Takođe prikazuje neke ljude sa aplikacijama u Italiji.

Međutim, ovo poduzeće ne posluje baš dobro i beleži prihode od nekoliko desetina hiljada kuna, na primjer, prošle je godine prijavilo prihod od 74.000 kuna (1.000 evra), a godinu je završilo s gubitkom od 268.000 kuna.

Radeka je svojevremeno planirao da sprovede ugovor o zakupu dela kuće pomenutom udruženju u zemljišnim knjigama, ali u knjigama stoji da je predlog odbijen.

"Belježi se odbijeni predlog Vladimira Radeke za upis Ugovora o zakupu poslovnog prostora na određeno vrijeme na period od 216 godina sa zakupninom od 1 kn godišnje u korist Udruženja „Vaišnavsko društvo“ ... - navodi se.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track