HRVATSKI KOMANDOSI VOLE BELO: Petorica specijalaca opet pozitivni na kokain, vlasti preduzimaju drakonske mere!
Foto: Profimedija

NOVA AFERA KOD KOMŠIJA

HRVATSKI KOMANDOSI VOLE BELO: Petorica specijalaca opet pozitivni na kokain, vlasti preduzimaju drakonske mere!

Hrvatska -

Novi potres u elitnoj jedinici hrvatskih oružanih snaga, a nadležni u Ministarstvu odbrane odbijaju da sprovedu testiranje svih komandosa

Problemi se gomilaju Doktor Mario Banožić
Problemi se gomilaju Doktor Mario Banožićfoto: Profimedija

Komandu specijalnih snaga, elitnu jedinicu Hrvatske armije, potresao je novi skandal nakon što je za samo dva meseca kod petorice specijalaca pronađen kokain! Kako prenosi Jutarnji list, pre nekoliko dana zagrebačka policija je kod jednog civila pronašla kokain, a kasnije je utvrđeno da je reč o pripadniku specijalne jedinice, zbog čega je pozvana vojna policija.

Diže raspoloženje

Istina, privedeni specijalac nije bio na dužnosti kada je uhapšen, ali zabrinjava to što sve veći broj hrvatskih vojnika evidentno ima problem sa opojnim sredstvima. Naime, utvrđeno je da je uhapšeni specijalac bio na kokainu.

Drogiraju se i "obični vojnici" - Narkoman čuvao političare

Korišćenje droge u komandi specijalnih snaga nije usamljen slučaj u Hrvatskoj armiji. Naime, u kratkom vremenskom periodu otkrivena su još četvorica običnih vojnika, a jedan od njih je odbio testiranje. Jedan od prijavljenih bio je u vojnoj policiji i bio je angažovan na obezbeđivanju visokih vojnih i državnih zvaničnika.

Sva petorica specijalaca su konzumirala ovu drugu koja služi za podizanje raspoloženja i euforije. Iako se radi o tek pet pripadnika jedne jedinice, makar to bila i elitna, prerano je za donošenje zaključka ili generalnih optužbi o masovnoj upotrebi droge. Međutim, treba imati na umu da komanda specijalnih snaga Hrvatske armije ima oko 280 pripadnika, što znači da je utvrđeno da skoro dva odsto pripadnika ove jedinice konzumiraju kokain. Najnovije hapšenje specijalca narkomana ujedno ukazuje na to da posle prvog slučaja kada je otkriveno prisustvo kokaina u ovoj jedinici nije sprovedeno testiranje svih njenih pripadnika. Tada bi sigurno bila otkivena još najmanje četvorica specijalaca koja su kasnije pala zbog kokaina, a moguće i da u jedinici ima još onih koji konzumiraju ovu ili druge droge.

Smenjen komandant

Ministarstvo odbrane ipak nije propustilo da reaguje. Smenjen je brigadni general Perica Turalija, komandant specijalnih snaga, a smena je izvršena bez obaveštavanja javnosti.

Svečanost... Počasna garda u Zagrebu
Svečanost... Počasna garda u Zagrebufoto: Profimedija

Problemi se gomilaju - Nerešeni smrtni slučajevi

Hrvatske oružane snage potresao je još jedan skandal. Reč je o tome da je u poslednjih nekoliko meseci bilo šest smrtnih slučajeva među pripadnicima armije. Poslednji je bio 30. septembra, kada se vojnik vratio kući nakon stražarske dužnosti i preminuo u snu. Niz tragičnih gubitaka započeo je 8. juna, kada je na području Zagrebačke županije pronađen mrtav vojnik dobrovoljac. Samo dva dana kasnije u Bjelovaru je u automobilu na parkingu pronađen mrtav vojnik (30), koji je izvršio samoubistvo iz pištolja. Telo trećeg smrtno stradalog vojnika otkriveno je na području Varaždinske županije. Četvrtog su našli u Zagrebačkoj županiji. Peta žrtva je bila žena, pripadnica oružanih snaga s područja Vukovarsko-sremske županije. U proseku, četiri vojnika godišnje izvrše samoubistvo u Hrvatskoj.

Tek kada se sedma sila zainteresovala za čitav slučaj, iz Ministarstva odbrane u Zagrebu je saopšteno da se radi o redovnoj smeni jer je Turalija na toj dužnosti bio šest godina, što je ujedno i zakonski minimum. Da nije redovna situacija, pokazalo je i to što se na imenovanje novog komandanta jedinice Ivana Miloša čekalo više od dva meseca. Ova smena nije zabeležena na veb-sajtu vojske.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track