Najnovije vesti

UZBUNA U HRVATSKOJ: Zbog pandemije porasla upotreba antidepresiva i droga, jedna je posebno popularna!
Foto: Profimedia

opasno

UZBUNA U HRVATSKOJ: Zbog pandemije porasla upotreba antidepresiva i droga, jedna je posebno popularna!

Hrvatska

U strahu od koronavirusa i infekcije, mnogi u Hrvatskoj su odlučili pribeći sredstvima za smirenje.

"Ja sam među njima, ali nisam koristila antidepresive. Skoro svi smo u poslednje vreme bili u depresiji - u odsustvu izlaska, druženja. Na kraju krajeva, svi smo mi društvena bića", rekla je Jasna iz Zagreba za Dnevnik Nove TV.

"Pola vremena provodim u Hrvatskoj, pola u Americi - preko 50 posto ljudi tamo je već duže vreme na antidepresivima, a kada je situacija kao korona, to je još izraženije. Stanje u kući, manjak novca, brige oko posla “, rekao je Čedo iz Zagreba.

Prema podacima iz apoteka, vrlo je jasno da su se antidepresivi i anksiolitici uzimali i prepisivali više nego obično.

"S obzirom na stanje u poslednjih godinu, dve, nije ni čudo što imaju veću potrebu za sredstvima za smirenje i lekovima koji deluju na psihu. To su lekovi koji imaju potencijal za zavisnost, pa uvek morate biti na oprezu", rekao je Toni Vidović iz Gradske apoteke Zagreb.

Prošle je godine takvim grupama otišlo oko 204 miliona kuna (1evro-7,5 kuna), a u isto vreme na lekove u Hrvatskoj potrošeno je ukupno 8,4 milijarde kuna.

"Došlo je do povećanja konzumacije kanabisa, kokain je doživeo nagli porast poslednjih godina i predstavlja drogu" broj dva "na evropskom tržištu. Još uvek ima heroina, neki zavisnici od opijata takođe koriste sintetičke droge. Međutim, tokom korone došlo je do pada potrošnje ekstazija “, rekao je Željko Petković, pomoćnik direktora HZJZ -a za suzbijanje zloupotrebe droga.

"Prošle godine je na ulazu u EU zaplenjeno više od 220 tona kokaina. Balkanski narko karteli bili su uključeni u distribuciju i, naravno, takva roba uvek dolazi", dodao je Petković.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track