MISTERIJA RIJEČKE KOMPANIJE: Osnovao je Italijan iz Napulja, nemaju kancelariju ni radnike, a jedna je od najjačih izvoznika!
ilustracija, Foto: Printscreen Google Maps

mutno

MISTERIJA RIJEČKE KOMPANIJE: Osnovao je Italijan iz Napulja, nemaju kancelariju ni radnike, a jedna je od najjačih izvoznika!

Hrvatska -

Među poznatim kompanijama, čiji dobar deo tradicionalno prednjači na listi najuspešnijih, u prvih 20 najjačih izvoznika u Primorsko-goranskoj županiji prošle godine, izbila je kompanija VI-Es Komerc. Već na prvi pogled ističe činjenica da je reč o običnom društvu sa ograničenom odgovornošću, piše Novi list.

Kompanija, koja je osnovana u jesen 2018. sa 10 kuna (1,2 evra) kapitala, prošle godine je zaradila 73,7 miliona kuna (skoro 10 miliona evra), praktično sve od izvoza, čime je svrstala odmah iza, na primer, DI Klana, a stepenicu iznad Delf Palfingera.

S obzirom na to da je po ostvarenim prihodima od izvoza ovo jedno od najjačih preduzeća u Primorsko-goranskoj regiji, i do sada potpuno nepoznato. Postavlja se pitanje šta radi VI-Es Komerc kada je za dve godine postojanja uspeo da ih katapultira u red najjačih izvoznika. U službeno registrovanom sjedištu kompanije, u Užarskoj 28 u Rijeci, ne postoji natpis ili kancelarija VI-Es Komerc. Samo knjigovodstveni servis koji se može povezati sa preduzećem čitanjem potpisa na dostavljenim finansijskim izveštajima o poslovanju VI-Es Komerc.

Međutim, za VI-Es Komerc nema pitanja, čim se proveravaju javno dostupni i zvanični podaci koji se odnose na tu kompaniju.

Jer, ne radi se samo o gotovo 74 miliona kuna, koliko se 'okrenulo' prošle godine. Podaci Poslovna.hr pokazuju da je VI-Es Komerc u 2019. godini ostvario prihod od 45,9 miliona kuna, opet gotovo u potpunosti iskazan od izvoza. Ukupno je od oktobra 2018. godine, kada je osnovan VI-Es Komerc, kroz račune kompanije prošlo 120 miliona kuna, uz ostvarenu ukupnu dobit od 860.000 kuna.

Osnivač i direktor firme je izvesni Salvatore Veloti, Italijan, koji je prošle jeseni u Ulici Marijana Stepčića promenio napuljsku adresu u Rijeku. Drumski prevoz robe obavlja se za osnovnu delatnost VI-Es Komerc-a, ali iz bilansa stanja preduzeća se vidi da nema osnovnih sredstava i, što je još indikativno, nema zaposlenih.

Od dva žiro računa koja su bila aktivna prošle godine, jedan je zatvoren početkom marta, a drugi je otvoren krajem juna i zatvoren 19. novembra - piše na Poslovna.hr. Prema ovome, ispada da su prošle godine žiro-računi VI-Es Komerca bili „živi“ nešto više od šest meseci, tokom kojih se na račune slilo toliko novca da je kompanija katapultirala u javnu orbitu najjačih izvoznika PGŽ.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja