U ZAGREBU BI DA OBNAVLJAJU GROBLJE USTAŠA! Udruženja veterana tvrde: To je civilizacijska vrednost!
ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook, Shutterstock

za sada samo predlog

U ZAGREBU BI DA OBNAVLJAJU GROBLJE USTAŠA! Udruženja veterana tvrde: To je civilizacijska vrednost!

Hrvatska -

U Skupštini grada Zagreba stigao je predlog da se za narednu godinu iz budžeta izdvoji 2.400.000 kuna (320.000 evra), bez PDV-a, za spomen groblje na Mirogoju borcima koji su se borili za NDH.

Reč je o projektu uređenja groblja pod nazivom Groblje hrvatskih vojnika 1941-1945, za šta je saglasnost dalo i Ministarstvo veterana, piše Telegram.

U predlogu se navodi da je na tom groblju sahranjeno "550 vojnika Hrvatske vojske od 1941. do 1945. godine različitih vera i nacija".

„To groblje je oskrnavljeno odlukom nove vlasti 1945. godine, uništeni su nadgrobni spomenici, preorane humke, a nama porodicama je zabranjen pristup grobovima članova porodica do 1990. godine. Sada je pristup grobovima dozvoljen, ali je zabranjeno grobove obeležite nadgrobnom pločom sa imenom i prezimenom pokojnika“, navodi se u predlogu koji je potpisalo više udruženja.

Smatraju da Grad Zagreb ne bi trebao imati primedbi na realizaciju ovog projekta, s obzirom da je "pravo na obeleženi grob civilizacijska vrednost i osnovno ljudsko pravo". Navode da projekat već ima građevinsku dozvolu i sve potrebne saglasnosti, uključujući i onu Ministarstva boraca.

„Predstavnik Udruženja hrvatskih ratnih veterana predao je saglasnost na projekat, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode 29. marta 2021. godine predao je prethodnu saglasnost na projekat i Ministarstvo hrvatskih veterana i ispunjeni su preduslovi po važećim propisima“, navodi se u predlogu.

Ove godine je za izgradnju groblja za izgradnju predviđeno 950.000 kuna, a za stručni nadzor 50.000 kuna, a prijedlogom se traži više nego duplo veća sredstva za iduću godinu, 2.400.000 kuna, navodeći da je taj iznos procenio projektant koji je izradio projekat u februaru ove godine.

U avgustu je tadašnji načelnik Gradskog zavoda za izgradnju Zagreba Dinko Bilić, kojeg je u septembru smenio gradonačelnik Tomislav Tomašević, poslao saopštenje u kojem navodi da su svi preduslovi za projekat ispunjeni, ali da se procenjena vrednost mora promeniti na započeti javnu nabavku.

„S obzirom na odluku o merama štednje, odnosno odluku o obustavljanju postupaka javnih nabavki, potrebno je pribaviti pismenu saglasnost predsednika opštine za pokretanje ovih postupaka nakon izmene Plana nabavki“, rekao je Bilić.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track