HRVATSKA VLAST TRAŽI LIKVIDACIJU NAPUŠTENE STOKE Šef Lovačkog društva: Nema šanse da pucamo na domaće životinje! Nismo mi šinteri
Foto: EPA / Focke Strangmann

niko nije nadležan

HRVATSKA VLAST TRAŽI LIKVIDACIJU NAPUŠTENE STOKE Šef Lovačkog društva: Nema šanse da pucamo na domaće životinje! Nismo mi šinteri

Hrvatska -

Odstrel koza koje su bez ikakvog nadzora lutale po ostrvu Pagu u Hrvatskoj izazvalo je osudu javnosti. Ministarstvo poljoprivrede izdalo je 1. oktobra još dva slična rešenja, i to u dolini Neretve. U državnim otvorenim lovištima Rujnica i Opuzen, Ministarstvo je, pozivajući se na Zakon o lovstvu, izdalo "dopuštenje trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore".

Ova najava iznenadila je Đuru Dečaka, predsednika Hrvatskog lovačkog društva (inače bivšeg generala HV), koji se zalagao za drugačiji pristup rešavanja problema koji divljač i napuštene životinje stvaraju poljoprivrednicima, piše Jutarnji list

- Odstrel je zadnji korak u rešavanju ovog problema. Uostalom, postoje i puške za uspavljivanje, a i druge metode pomoću kojih se nesrećne životinje mogu skupiti i zbrinuti. Nijedan humani lovac neće pucati u domaće životinje. Ovo je prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja - rekao je Dečak.

Kad smo mu novinari saopštili da je Ministarstvo već ovlastilo LD Prepelica iz Opuzena da postupi po rešenju i ukloni stoku, Dečak je izjavio kako Ministarstvo nema ovlašćenja bilo šta naređivati lovačkim društvima.

- To je improvizacija nesposobnih činovnika kojom žele sakriti svoj nerad i neznanje. Ja nemam nikakvih ovlašćenja da kao predsednik nekom društvu nešto zabranjujem, ali postoji i lovački kodeks. Neka Ministarstvo osnuje šintersku službu koja će obavljati te poslove, pravi lovci to neće raditi - rekao je Dečak. Prijatelji životinja prvi su tražili da se poništi rešenje o odstrelu, a na poziv lokalnog stanovništva da oni pronađu rešenje za stoku odgovaraju kako taj problem trebaju rešiti oni koji su odgovorni.

- Slažemo se da je potrebno naći rješenje, ali nedopustivo je da je za nadležne institucije to rešenje ubijanje. Sramotno je i suludo da država naređuje pucanje po kravama i konjima koji nisu ništa skrivili - kaže Luka Oman, predsednik udruženja za Jutarnji list.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track