VOJNIM EKSPLOZIVOM DIZALI BANKOMATE U VAZDUH OD RIJEKE PREKO LIKE DO ZAGREBA Petorica završila iza rešetaka, šesti u bekstvu!
Foto: Youtube prtscr / Emergency München

Organizovana kriminalna grupa

VOJNIM EKSPLOZIVOM DIZALI BANKOMATE U VAZDUH OD RIJEKE PREKO LIKE DO ZAGREBA Petorica završila iza rešetaka, šesti u bekstvu!

Hrvatska -

Šestorica hrvatskih državljana krivično su prijavljena za osam krivičnih dela teške krađe i osam krivičnih dela koja se odnose na nedozvoljeno posedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih predmeta.

Optužnica je usledila posle višemesečne istrage koju su sprovela kriminalistička policija PU primorsko-goranske u saradnju sa kolegama iz Zagreba i Karlovca, kao i u koordinaciji sa opštinskim državnim tužilaštvo u Rijeci.

Osumnjičeni se terete za krivična dela pljačke od decembra prošle do novembra ove godine gde su na meti ove grupe bile finansijske ustanove. Po rečima policije sama istraga sprovođena je dve i po godine, piše 24.sata.hr.

Policija je saopštila da su oštećene četiri ustanove, a na meti ove grupe pre svega su bili bankomati.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su osumnjičeni, pripremajući počinjenje krivičnih dela, neovlašteno nabavljali razne vrste vojnog eksploziva, elektrodetonatorske kapisle, elektrovodiče, električne izvore napajanja, a čak izradili alat takozvanu lopatu, s kojim su umetali eksploziv u kućište bankomata, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i odneli kasete s novcem. Na ovaj način su na području Policijske uprave primorsko-goranske provalili u bankomate na području Skrada, Bribira, Omišlja i Crikvenice, dok su na području PU istarske provalili u bankomate u mestima opšina Buje i Svetvinčenat i na području PU ličko-senjske u mestu Brinje", navela je policija Za krivična dela počinjena u navedenim mestima prvoosumnjičeni je 39-godišnjak i još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine. Ostala trojica osumnjičenika, starosti su 56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu ujunu ove godine, čemu je takođe prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namenjenih izvršenju ovog krivičnog dela. Jedan osumnjičeni je i dalje nedostupan policiji.

Svi osumnjičeni poznaju se kako je navela policija od ranije i u prijateljskim su odnosima, a petorica njih već su od ranije poznata policiji. Svi osumnjičeni su krivično prijavljeni nadležnom državnom tužilaštvu, a pritvorskom nadzorniku predana su petorica osumnjičenih, dok je jedan osumnjičeni nedostupan.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track