KAD TUĐMAN VIŠE NIJE MOGAO DA GOVORI, TEKLE SU MU SUZE: Ove dve osobe je tražio da vidi u poslednjim trenucima svog života!
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP / Profimedia

sećanje

KAD TUĐMAN VIŠE NIJE MOGAO DA GOVORI, TEKLE SU MU SUZE: Ove dve osobe je tražio da vidi u poslednjim trenucima svog života!

Hrvatska -

Glavna medicinska sestra KB-a Dubrava Manda Bagić je bila uz bivšeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana do poslednjeg dana, a jednom prilikom je za medije obelodanila kakvo je bilo njegovo ponašanje kada je saznao da umire.

Franjo Tuđman je u KB Dubrava stigao 1. novembra 1999. godine s jakim bolovima zbog prsnuća debelog creva. Saznalo se da boluje od karcinoma želuca nakon njegovog povratka iz Amerike gde su mu u bolnici “Valter Rid” postavili dijagnozu.

Punih 40 dana i noći, do njegovog poslednjeg časa, 10. decembra 1999. u 23.15 sati, uz jastuk su mu bili tadašnja glavna sestra KB-a Dubrava Manda Bagić, časna sestra Beatrica Kvakar, sestra Melita Mesar i upravnik prof. Velimir Božikov.

Nekoliko dana nakon operacije Tuđman se dobro oporavljao, čak je većinu vremena provodio sa saradnicima koji su državu vodili iz sobe. Ali, onda ga je dotukla sepsa.

Tuđmanu su tekle suze

Manda Bagić je ispričala u jednom razgovoru da je Tuđman znao je da je to njegov kraj i da je želeo da se oprosti od Đurđe Šušak i Andrije Hebranga.

-Prekršila sam protokol, nazvala Đurđu i dala mu je na telefon. Znala sam da obezbeđenje neće pustiti ni Hebranga. Kad je već bio na respiratoru, poručila sam da ga je Hebrang pozdravio. Zbog cevi u ustima nije mogao da govori, ali tekle su mu suze, ispričal Manda Bagić.

Prisetila se i trenutka kad mu je srce prestalo da kuca.

-Nekoliko sati pre smrti otišla sam do fra Zoranu Senjaka koji mi je dao krunicu. Kao da je malo dete, Beti i ja smo ga sredile, obukle i spremile na večni počinak. Već su zatvarali sanduk, kad sam se setila hrvatske zastave koja je spremno čekala u njegovom ormariću. Rukom sam zaustavila poklopac i hrvatsku zastavu sam stavila na grudi zajedno sa krunicom, ispričala je Manda ističući da je veoma ponosna što je uz prvog hrvatskog predsednika provela njegove poslednje dane.

Od tog 10. decembra, kad je preminuo prvi hrvatski predsednik, prošle su 22 godine.

Kurir.rs/24sata.hr/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track