HRVATI SU OTKRILI KORONA TURIZAM: Stranci hrle da se vakcinišu, najviše organizovano dolaze iz zemlje koja ima i svoje cepivo!
Foto: Profimedia

pandemija

HRVATI SU OTKRILI KORONA TURIZAM: Stranci hrle da se vakcinišu, najviše organizovano dolaze iz zemlje koja ima i svoje cepivo!

Hrvatska -

Od pandemije kovida, turizam je bio jedan od najvećih gubitnika. Međutim, i ova privredna delatnost se prilagođava novim okolnostima, pa se razvija potpuno novi koncept zdravstvenog turizma – tzv. vakcinalni turizam ili vakcinalni turizam, piše Novi list.

Zemlje koje imaju višak vakcina došle su na ideju da je ponude u sklopu turističkih aranžmana kako bi privukle međunarodne turiste iz onih zemalja u kojima vakcina nije dovoljna ili je dostupna samo određenim kategorijama stanovništva.

Sve se više govori o ruskim državljanima kojima su kod kuće dostupne samo domaće vakcine. Oni dolaze u evropske zemlje da prime vakcinu priznatu od zapadnih zemalja koja im omogućava da putuju svetom. Naime, ruska vakcina Sputnjik V nije na spisku onih koje omogućavaju tzv zeleni prolaz. Dakle, među zemljama koje Rusi biraju da „idu na vakcinu” je i Hrvatska, koja je od sredine jula omogućila vakcinaciju stranih državljana. Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) takođe potvrđuju da ruski državljani zbog toga dolaze organizovano u Hrvatsku.

„Ova tema je aktuelna više od dva meseca i Ured HTZ-a je u stalnom kontaktu sa organizatorima putovanja, ali i nizom agencija i individualnih turista koji su zainteresovani za ovaj vid turizma. To su uglavnom trodnevni aranžmani, tj. dve noći i u skoro 95 odsto slučajeva to je Zagreb. U Rusiji su najaktivniji ruski ekspres i PAKS, koji nude kompletno organizovane aranžmane, ali postoji i veliki broj agencija koje organizuju ove posebne ture u Hrvatsku“, kažu u HTZ-u.

Turistima se, dodaju, nude avionske karte, hotelski smeštaj, izleti po Zagrebu i okolini, kao i obilazak Plitvičkih jezera, ručkovi i večere u restoranima. Vakcinacija je obično odmah prvog dana ili eventualno dan nakon dolaska. A kako Rusi uglavnom žele da se vakcinišu Fajzer, velika većina se posle tri nedelje vraća u Zagreb. Zbog toga će, prema tvrdnjama HTZ-a, ruska aviokompanija Aeroflot krajem decembra uvesti svakodnevne direktne letove za Zagreb, a ruski organizatori putovanja nude aranžmane vezane za Advent i Novu godinu u Hrvatskoj.

Međutim, osim Rusije, do sada nije zabeleženo povećanje interesovanja za ovakve turističke aranžmane sa drugih tržišta.

Novi list piše da, prema podacima HZJZ-a, sa vakcinalnih punktova u nekoliko županija pored ruskih državljana dolaze i državljani Ukrajine, Italije, BiH, Makedonije, Nemačke, Brazila, Slovenije i Srbije.

„Razlozi zbog kojih stranci dolaze u Hrvatsku na vakcinaciju su različiti, na primer ponekad zato što su se zatekli u Hrvatskoj tokom letnjih praznika kada treba da prime drugu dozu vakcine ili su došli da se vakcinišu prvom dozom jer je dostupna dok na godišnjem odmoru.u Hrvatskoj tokom sezonskog rada kako bi se vratili kući bez testiranja, zbog studiranja ili školovanja u Hrvatskoj, ali zbog želje da se vakcinišu vakcinama kojih nema u njihovim zemljama“, kažu u HZZJ.

U Ministarstvu turizma kažu da je Hrvatsku do sada ove godine posetilo oko 140.000 turista iz Rusije, sa skoro milion noćenja, odnosno 477 odsto više dolazaka i 417 odsto više noćenja nego u istom periodu prošle godine. HTZ navodi da je prema sistemu eVisitor samo u novembru sa ruskog tržišta ostvareno više od 7.000 dolazaka i oko 22.500 noćenja, što je povećanje od 312 odsto u dolascima i 227 odsto u noćenjima u odnosu na isti mesec godine. 2019. .

Ali postoje i određeni rizici ovakvih ciljanih turističkih putovanja. Turistički stručnjaci upozoravaju da su ovakva, ali i druga medicinski motivisana putovanja, u većem riziku od komplikacija, širenja zaraze tokom putovanja ili društvenih kao što je (ne)jednakost pojedinih društvenih kategorija kada je vakcina u pitanju dostupnost i veštačke nestašice.na tržištu za privlačenje stranih turista.

Ipak, ovaj oblik medicinskog turizma se ubrzano širi i mnogi ga vide kao priliku da se barem deo prihoda vrati sektoru zdravstvenog turizma.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track