NAJPOZNATIJI SFRJ JEDRENJAK SE PONOVO SELI? Crna Gora i Hrvatska osnivaju komisiju koja treba da reši kome pripada Jadran!
Foto: Shutterstock, Printscreen

konačno

NAJPOZNATIJI SFRJ JEDRENJAK SE PONOVO SELI? Crna Gora i Hrvatska osnivaju komisiju koja treba da reši kome pripada Jadran!

Hrvatska -

Crnogorska Vlada saopštila je da su se Crna Gora i Hrvatska dogovorile da osnuju međuvladinu komisiju koja bi se detaljnije bavila pitanjem Jadrana, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada.

Ovo se navodi u dokumentu crnogorske vlade o saradnji sa susjednim zemljama.

Matična luka mu je bio Split, rat ga je zatekao u Crnoj Gori Republika Hrvatska smatra, kako su njeni zvaničnici ranije saopštili, da bi jedrenjak trebalo da pripadne Hrvatskoj, jer mu je Split bio matična luka, odakle je 1991. godine isplovio u Crnu Goru na remont i gde je ostao posle rata.

Od tada ga koristi srpsko-crnogorska vojska, a od 2006. godine školski brod Jadran postao je sastavni deo crnogorske mornarice, a zvaničnici tvrde da je u vlasništvu Crne Gore.

U dokumentu Vlade Crne Gore se navodi i da se ukupni odnosi Crne Gore i Hrvatske mogu ocijeniti prijateljskim, te da je Hrvatska od obnove crnogorske nezavisnosti kontinuirano pružala Crnoj Gori političku i stručnu pomoć neophodnu za brži napredak ka evropskim integracijama.

Podseća se i da je tokom nedavne posete crnogorskog šefa diplomatije Đorđa Radulovića Zagrebu postignut dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mešovitog odbora za sprovođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatskih manjina u Crnoj Gori i crnogorskih manjina. u Hrvatskoj.

„Time će se ostvariti saradnja u pitanjima od nemjerljivog značaja za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obje zemlje, a koja predstavljaju kvalitetnu kariku koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose“, navodi se u dokumentu Vlade Crne Gore.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track