JURIŠ NA HRVATSKI PASOŠ: U poslednje 3 decenije milion stranaca dobilo putovnicu, najviše Srbi, građani BiH i Australijanci!
Foto: Shutterstock

statistika

JURIŠ NA HRVATSKI PASOŠ: U poslednje 3 decenije milion stranaca dobilo putovnicu, najviše Srbi, građani BiH i Australijanci!

Hrvatska -

U poslednjih 30 godina više od milion stranaca dobilo je hrvatsko državljanstvo. Najviše to žele Srbi, građani Bosne i Hercegovine i Australijanci.

Hrvatsko državljanstvo u proteklih 14 godina dobilo je najviše građana Bosne i Hercegovine (32.846), zatim Srbije (9.972), zatim Australije (4.405) i Argentine (3.516). Proces dobijanja državljanstva nije lak, a hrvatski dokumenti su sve traženiji među kriminalcima.

Admir je u Hrvatsku došao iz BiH prije 22 godine. Pokrenuo je sopstveni biznis i danas zapošljava 60 ljudi. Put do uspeha, kao i do hrvatskog državljanstva, nije bio lak. Dokumente je zatražio prvi put posle dve godine.

"Dakle, dve godine sam bio ovde ilegalno. Onda je krenula procedura, od venčanja, prijave prebivališta, zahteva za privremeni boravak, spajanja porodice, pa nastanjeni stranac, pa tek onda državljanstvo", rekao je za RTL Admir Suljić iz Zagreba.

Proces je trajao dugih sedam godina, a da bi se stvari ubrzale, uzeo je prezime od supruge. "Opet, ako neko ima krivični dosije u zemlji iz koje dolazi, toj osobi ne pomaže ni brak sa Hrvaticom, pa čak ni sa tri hrvatska državljana. Dakle, nije na državi", rekao je Suljić. Izmenama Zakona, hrvatsko državljanstvo se može lakše dobiti.

Nema više generacijskih ograničenja, neko može da aplicira za hrvatsko državljanstvo na osnovu veze sa emigrantom, ako je prošlo 4, 5 ili 6 generacija, ranije je to bilo ograničeno na dve generacije, pa su mogli da apliciraju samo za unuke“, objasnio je. Žarko Katić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

11.000 stranaca od posebnog interesa za državu, poput legendarnog ruskog šahista Garija Kasparova, takođe je „kroatizovano”. Mogu dobiti ljude koji su se istakli u nauci, kulturi, sportu, ekonomiji ili su bili branitelji koji su branili Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu“, rekao je Katić.

Istovremeno, hrvatski pasoš je sve traženija roba među kriminalcima. Pisalo se da je pronađena sa pripadnicima zemunskog klana Lukom Bojovićem, Veselinom Vukotićem, Sinišom Petrićem, ali i sa Darkom Šarićem. Teško im je ući u trag jer koriste originalna dokumenta, na tuđe ime.

Slobodno se krećete sa ovim dokumentima jer zapravo imate dokumenta države članice EU, dokumenta bezvizne zemlje, recimo za put u Ameriku, a to je za kriminalce veoma važno za njihovo kretanje“, rekao je Ante. Letica, bivši šef kabineta.poslovanja SOA-e.Tako da ne čudi što ilegalno tržište i dalje cveta.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track