PRE ĆE PRELEŽATI KORONU NEGO URADITI PCR TEST: Sistem u Hrvatskoj puca po šavovima, rešenje u angažovanju privatnika!
ilustracija, Foto: EPA/Igor Kupljenik

tuga

PRE ĆE PRELEŽATI KORONU NEGO URADITI PCR TEST: Sistem u Hrvatskoj puca po šavovima, rešenje u angažovanju privatnika!

Hrvatska -

Gužve za testiranje na PCR kontrolnim punktovima u Hrvatskoj su tolike da neki skoro mogu da preleže koronu pre nego što dođe red na njih. Osim ako, kaže se, poznaješ nekoga ko bi mogao da te gurne preko reda.

Zagrepčanin Zvonimir Torbarina je za nedelju dana došao na test, a Filip Šajatović je duže čekao na test, kažu za RTL.

Dinko Šimunović ne poznaje nikoga ko može da mu organizuje testiranje preko reda, pa je bukvalno danas došao da se pomoli da li se otvori rupa. Ima uputnicu, ali jedva čeka toliko da dođe na red. „Hteo sam da dođem da pitam ima li mesta“, kaže Dinko.

„Osećamo veliki pritisak i po pitanju PCR-a i vakcinacije“, kaže Neda Ferinčić Vrban, rukovodilac Sajamske vakcinacione stanice. Ona je potvrdila i činjenicu da ljudi čekaju pet dana da dođu na red. Dodaje i da su upravo zbog takve gužve povećali kapacitete.

Pucaju kapaciteti i u Splitu. Zbog PCR linija, nervi u kolonama se gube na hladnoći. Iskreno, više mi znači što imam koronu nego što je nemam, a šta ćemo mi je naša država takva kakva jeste“, kaže Splićanin Tarik Heganović.

Krovni državni biro kao da sleže ramenima. „Pa, s obzirom na broj obolelih i rasprostranjenost bolesti, čovek treba da se ponaša kao da ima koronu“, rekla je epidemiolog CNES Vesna Višekruna Vučina na pitanje o paradoksu da pacijenti možda neće imati koronu do testa.

Ali tu postoji problem – ma koliko bili oprezni, neće moći da dobiju zvaničan COVID sertifikat bez službenog štapa u nosu, i zato država razmatra dogovor sa privatnicima da dobiju PCR za besplatno. Vučina kaže da se o rešenju razmišlja, ali se još ne zna kada će se to dogoditi.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track