NE ŽALIM, MOJE PRISUSTVO NIJE IMALO POLITIČKI KARAKTER: Oglasio se Pupovac o odlasku u Banjaluku VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

dan rs

NE ŽALIM, MOJE PRISUSTVO NIJE IMALO POLITIČKI KARAKTER: Oglasio se Pupovac o odlasku u Banjaluku VIDEO

Hrvatska -

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, oglasio se povodom kritika zbog prisustva na obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara.

“Ne žalim što sam išao na akademiju obeležavanja dana RS-a jer ništa u mojim namerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja sa ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti organizovana BiH. Moje prisustvo kao predsednika SNV-a je pre svega bilo povezano sa saradnjom sa institucijama RS-a”, kaže Pupovac.

“Ne vidim razloga za žaljenje zbog toga. Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u saradnji sa jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj meri nemaju”, rekao je Pupovac i, kako prenosi N1 Hrvatskja, dodao da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.

Pupovac kaže da će se nastaviti saradnja sa institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima te da nikada nije ulazio u unutrašnja pitanja BiH.

“U BiH se vode rasprave o tome šta je ustavno, a šta nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira”, poručio je Pupovac i dodao da sva tri naroda u toj zemlji trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumevanjem.

“Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori”, govori.

“Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazivati. Ako smatrate da sam ja čovek koji će dezintegrisati BiH više nego što je ona dezintegrisana, onda mi to morate dokazivati”, rekao je Pupovac.

“Ja nisam čovek ružnih reči, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema sa priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u u Hrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik”, kaže Pupovac.

Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.

“Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati”, kaže Pupovac.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track