MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA HRVATSKE: Ne putujte u Ukrajinu, nije sigurno, ukrajinsko ministarstvo: Ma nema straha!
Foto: EPA/Christian Bruna

preporuka

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA HRVATSKE: Ne putujte u Ukrajinu, nije sigurno, ukrajinsko ministarstvo: Ma nema straha!

Hrvatska -

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) od ponedeljka preporučuje izbegavanje putovanja u delove Ukrajine koji se graniče sa Rusijom kao i odlaganje putovanja u ostatak zemlje.

-Zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini i koncentrisanja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici sa Ukrajinom, hrvatskim državljanima savetujemo izbegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja se graniče sa Ruskom Federacijom, stoji na stranicama MVEP-a.

Naročito se to odnosi, dodaje MVEP, na područja pod ukrajinskom kontrolom, a koja se graniče sa privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta – 'Donjecke Narodne Republike' i 'Luganske Narodne Republike'.

Ministarstvo hrvatskim državljanima savetuje i izbegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog poluostrva Krim, kao i područja severne Ukrajine koja su u blizini granice sa Belorusijom.

Za putovanja u ostale delove Ukrajine koja nisu nužna savetuje se odlaganje, a to ne može da se učini ''preporučuje se oprez i svakodnevno informisanje o trenutnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora'' i uz prethodnu konsultaciju sa hrvatskom ambasadom u Ukrajini.

Ovo upozorenje stiže nakon što je američki Stejt Department, navodeći pretnju od ruske invazije, u nedelju naredio povlačenje porodica diplomata iz Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je saopštilo da taj potez smatra ''preuranjenom manifestacijom preteranog opreza“.

-Zapravo nema većih nedavnih promena u bezbednosnoj situaciji: pretnja od novih talasa ruske agresije konstantna je od 2014. godine, a grupisanje ruske vojske u blizini granice počelo je u aprilu prošle godine, navodi se u saopštenju ministarstva.

Šef evropske diplomatije Džozep Borel u ponedeljak je rekao da EU neće pratiti američki primer, jer zasad ne vidi razloge za povlačenje diplomata, ali to su učinile Australija i Velika Britanija.

Nemačka je najavila da će pomoći svojim diplomatama ako se odluče na to, a savet svojim stanovnicima da ne putuju u Ukrajinu dale su i zemlje poput Norveške i Letonije.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track