AMERIČKI MORNARI U SPLITU TOKOM POSETE POTROŠILI MALO BOGATSTVO: Tržni centri, hoteli i restorani bili prepuni! Stigle i porodice!
Foto: Printscreen/YouTube

Poseta nuklearnog nosača aviona

AMERIČKI MORNARI U SPLITU TOKOM POSETE POTROŠILI MALO BOGATSTVO: Tržni centri, hoteli i restorani bili prepuni! Stigle i porodice!

Hrvatska -

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman već je napustio hrvatske vode, a u Splitu i okolini još pričaju o ovoj posti, koja je bila narodski rečnikom rećenom "dar sa neba".

. Ugostiteljsko-turistički radnici trljaju ruke, jer su zbrajali brojeve. Obala je bila preplavljena hiljadama mornara, uglednika i drugih civila. Bilo ih je toliko da je za jedan vikend ostvareno više dolazaka i noćenja nego lane u celoj prvoj polovini februara, a nekim ugostiteljima ceo mesečni promet padao je u blagajne u jednom danu.

Nosač aviona bio je u četvorodnevnoj poseti, a posada je u međuvremenu uspela da izađe na kopno. Ono što su videli i doživeli imponovalo ih je posle mnogo nedelja na moru, naravno nisu smeli da daju izjave za novinare, ali je viceadmiral sumirao utiske:

„Zahvaljujemo se svima na toplom dočeku proteklih dana i ovdašnja kultura. Jedna od najvažnijih veza svakog partnerstva su ljudi", rekao je za HRT komandant Kurt Renšav.

Hiljade mornara, civila i gostiju u februaru je preplavilo splitske restorane i tržne centre, punilo gradske hotele i ispravljalo loše rezultate u turizmu:

„Pomorcima su se pridružile i njihove porodice, kao i brojni predstavnici ambasada i konzulata, svi uključeni. Ovom pričom, ostvarili smo dolazaka i noćenja za tri dana koliko i prošle godine u celoj prvoj polovini meseca“, objasnila je direktorka Turizma Split Alijana Vukšić. Proteklog vikenda u glavnom gradu Dalmacije izbrojano je 8.000 noćenja.

Prezadovoljni su i ugostitelji:

"Moram da priznam da smo za jedan dan nadoknadili ceo mesečni promet. Bili su izuzetno dobri gosti, nismo imali ni jedan problem sa njima, a grad je bio pun", kaže Ivan Rabadan, ugostitelj sa splitske rive.

Nosač aviona je tada prilično brzo isplovio, a polazak je navodno naređen naredbom da se posada odmah vrati na brod, javila je Hrvatska javna radiotelevizija. Splićani se nadaju da će ih brod ponovo posetiti i da će grad u zimskim mesecima ponovo oživeti kao i poslednjih dana.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track