NA MLJETU ISKRCANA VOJSKA I RAKETNI SISTEM Ostrvljani zabrinuti a načelnik ništa ne zna; Milanović: Obavestiće vas ako ne spavaju
Foto: Profimedia

šta se dešavA?

NA MLJETU ISKRCANA VOJSKA I RAKETNI SISTEM Ostrvljani zabrinuti a načelnik ništa ne zna; Milanović: Obavestiće vas ako ne spavaju

Hrvatska -

Na Mljet je stigao desantni brod minopolagač Krka koji je u sredu, kako tvrde lokalci, na ostrvo dovezao poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom ostrvu se nalazi radarska stanica, ali kako Morski.hr saznaje od izvora bliskog Oružanim snagama RH, ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a vrlo retko vojnim brodovima.

- Radi se o sistemu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na 'kraljevima' (raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.), a moguće je montirati ih na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vežbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala, rekao je neimenovani izvor portala.

Isti izvor je objasnio i hrvatski plan u slučaju da je potrebno braniti južni deo hrvatskih granica.

- Radarske stanice su glavne u podeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu. Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. "prva linija obrane", dok Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uslov da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, ali Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran, rekao je izvor.

Dodao je da detalji spadaju u strateški deo obrane RH, pa ostatak nije za javnost, ističe za Morski.hr.

Izvor je rekao da je jug Jadrana, što se nadzora tiče, izuzetno dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su uredno dojavljivani MUP-u, ali da postoji problem o kojem MORH neće u javnost:

- Molunat, Mljet i Lastovo, naša su linija obrane, ali se ne vježba dovoljno tamo da bi vojska mogla biti sigurna u to šta radi i ovi lanseri o kojima pričate nikad nisu išli dalje od Rogoznice ili Žrnovnice. Prvo ispaljivanje je bilo s kamiona na Dugom otoku jer se RBS15 nije ispaljivao od ’95 kad je bila ona velika vežba', kaže sagovornik Morskog i na pitanje – zašto?, odgovara: "Jednostavno, štedelo se na gorivu, a moraju pokriti i sever i jug".

Načelnik nije upućen

Načelnik Mljeta Đuro Market rekao je da ništa ne zna o tome da je desantni brod na Mljetu iskrcao vojsku i raketni sastav velikog dometa, piše Dubrovački.hr.

- Doslovce sam pri jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u sredu doplovio poseban trajekt. S obzirom da na ostrvu postoji kasarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smešten',rekao je načelnik.

Na pitanje da li su ga iz Ministarstva obrane obavestili o neuobičajenom iskrcaju, Market je rekao da nisu.

- Čujte, vojska ima neke teme koje drži u tajnosti, tako da nas niko nije kontaktirao. Na Saplunari je inače raspoređeno nekoliko vojnika i radarska linija, tako da je to logično mesto na dopremu opreme, a što je u pitanju ne znam, izjavio je.

Market nije želeo da spekuliše ima li ovaj razmeštaj veze sa aktuelnom ukrajinskom krizom, ali je rekao da Mljećani svakako očekuju odgovor o tome šta je događa u njihovu susedstvu.

Obavestiće vas ako ne spavaju

Upit je poslat i Ministarstvu obrane, a o situaciji na Mljetu upitan je i predsednik Zoran Milanović.

- Nema nikakvog razloga za zabrinutost. Vojska je prisutna na Mljetu. Sve je mirno... O ostalom će vas obavestiti Ministarstvo, ako nisu na spavanju, rekao je Milanović.

Šta je to stiglo na Mljet?

RBS-15 (Robotsystem 15) je protivbrodski projektil velikog dometa. Poslednja verzija Mk. 3 može da pogađa i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu “ispali i zaboravi”, sa sea-skimming napadnom putanjom, s avisoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sistemom za napad na kopnene ciljeve. Konstruisan je tako da bude otporan na elektronska ometanja, piše Jutarnji list.

Napad se može izvesti s više projektila iz različitih smerova uz programiranje vremena dolaska, tako da svi stignu istovremeno do cilja, što protivnika stavlja pred gotovo nerešive probleme. Svaki RBS 15 Mk3 spakovan je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od uticaja okoline za vreme čitavog životnog ciklusa.

Glavna karakteristika projektila Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je dužina 4330 mm, prečnik 500 mm, a masa u letu 630 kg. Projektil je dizajniran tako da je efikasan, koristan, pouzdan, lak i jednostavan za održavanje a životni vek se procenjuje na 30 godina.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track