OVO SU IZVUČENI DELOVI SRUŠENE LETELICE U ZAGREBU! Ministar: Moguće da je eksplodirala pri padu! Nismo zadovoljni NATO reakcijom!
Foto: facebook vbideo prtscr / Index.hr

nedoumice

OVO SU IZVUČENI DELOVI SRUŠENE LETELICE U ZAGREBU! Ministar: Moguće da je eksplodirala pri padu! Nismo zadovoljni NATO reakcijom!

Hrvatska -

Ministar odbrane hrvatske Mario Banožić potvrdio je pretšostavke da le bespilotna letelica koja se srušila u centru Zagreba nosila eksplozivnu napravu, da će dalja istraga utvrditi više detalja ali i da je jasno da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom NATO zemalja.

"Istraga je ušla u završnu fazu. Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letelice i otkloniti rizik od nekog tragičnog događaja. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog područja. Pronađena je crna kutija, očekujemo da ćemo iz nje izvući podatke o letu. To ćemo uporediti s drugim krakom istrage, koji radimo s članicama NATO-a, i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruisati tačno odakle je došla letelica", rekao je Banožić.

bespilotna letelica, dron, Zagreb
foto: facebook vbideo prtscr / Index.hr

"Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da ovo nije bila izvidnička letelica. Našli smo delove aviobombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, i odvezena je s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje", kazao je.

"Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane - ruske ili ukrajinske. Postoje elementi da je mogla doći s obe strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, ali momci iz Vojne policije i MUP-a će sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letelica je izvađena", rekao je Banožić.

Mario Banožić
foto: Facebook video prtscr / Index.hr

Moguće da je eksplodirala pri padu

Banožić je napomenuo da "bombe više nema".

"Bila je bomba, nema je više. To je prošlo svršeno vreme." rekao je. On je potvrdio je da je bomba eksplodirala, ali se još ne zna kada.

"To će se sada tačno utvrditi kada je imala reakciju", odgovorio je na pitanje je li bomba eksplodirala pri padu.

"Nezgodno je kad u javnost izađe da je reč o eksplozivnoj napravi koja se nalazi ovde. To je ono što mislim da nije trebalo da se dogodi. Reč je o fragmentima bombe. U ovom trenutku, po našim saznanjima, nema eksplozivne naprave, ali još ćemo proći dublje u zemlju da ne bi slučajno negde nešto ostalo", rekao je.

Dodao je da su sve prošli pirotehničari. "Ima i kerozina i hidrauličnih ulja. Mehanizacija je korištena da bi otkopala letelicu kako bi se sigurno vadila. Bager nije vadio letelicu, nego samo otkopavao", rekao je.

Nismo zadovoljni reakcijom NATO članica

Rekao je kako se s NATO-om razgovaralo u nekoliko pravaca.

"Premijer će razgovarati s glavnim sekretarom, a u sredu imamo vanredni sastanak NATO na nivou ministara, gde ćemo takođe spomenuti ovu temu, kao i propuste koji su se dogodili u Mađarskoj i Rumunjskoj" rekao je on.

"Da je ova situacija na vreme detektovana i rešena u susednim zemljama, mi danas ne bismo bili ovde. Tražićemo odgovore šta se dogodilo s propustima. Ministri obrane Rumunije i Mađarske su rekli još onaj dan da rade evaluaciju šta se dogodilo, čekamo odgovor", rekao je.

Nešto kasnije je ponovio da je "jasno da nismo zadovoljni reakcijom zemalja NATO Mađarske i Rumunije koje su dosta ranije videle objekat i mogle da ga uočite, ali nisu reagovale".

Ponovio je da, za razliku od prvih informacija, modifikacije na letelici upućuju na to da nije bila izviđačka.

"Pojedini sklopovi ne odgovaraju istorijskom razdoblju, verujem da ćemo i po oštećenjima uspeti da utvrdimo čija je letelica. Crna kutija je oštećena, ali verujemo da ćemo nešto iz nje uspeti da izvučemo", rekao je.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Facebook video prtscr / Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track