U HRVATSKOJ IZBILA BOLEST KOJA JE SLIČNA GRIPU I KORONI: Prenosi se sa životinja na ljude, za sada zaraženo 12!
ilustracija, Foto: Profimedia

drama

U HRVATSKOJ IZBILA BOLEST KOJA JE SLIČNA GRIPU I KORONI: Prenosi se sa životinja na ljude, za sada zaraženo 12!

Hrvatska -

Kju groznica, akutna febrilna bolest koja se prenosi sa domaćih životinja na ljude, do sada je potvrđena kod 12 žitelja sela Mavrinci na Grobnišćini kod Rijeke, a ova infekcija, za koju se očekuje da će imati blaže simptome slične gripu, očekuje se u oko 20

Dijana Lakošeljac, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekla je na konferenciji za novinare da se K groznica proširila nakon grupisanja pacijenata u jednoj ulici i da je do sada potvrđeno 12 pozitivnih osoba, a ukupno 20 osoba.

Ona je istakla da je, s obzirom na to da je sezona gripa u toku, teško reći da li ima istovremeno obolelih i od gripa i korone, a simptomi Kju groznice mogu biti blaži, slični gripu ili koroni.

Ona je navela da su zaraženi u blizini ulice u Mavrincima grupisani u tri obora sa ovcama, kozama i kravama, a da će uslediti veterinarski tretman ovih životinja kako bi se utvrdilo da li su zaista pozitivne. Lakošeljac je naglasio da je važno da ukućani budu oprezni, da ne prilaze torovima, a ako baš moraju, da stave zaštitnu masku, što više peru ruke i dezinfikuju ih, a obuću dezinfikuju ako mogu.

Kju groznica, koju na ljude najčešće prenose ovce, koze ili krave, potvrđena je u petak kod devet stanovnika Mavrina.

Kako navode iz Instituta, inkubacija traje dve do tri nedelje, a simptomi su visoka temperatura, opšta malaksalost i kašalj, pa se bolest može pomešati sa gripom ili koronom. K-groznica je često praćena upalom pluća, polovina zaraženih razvije simptome i uspešno se leči antibioticima.

Uzročnik se često širi tokom jagnjenja, preko životinjskih izlučevina, a ljudi se zaraze udisanjem.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track