RADO IDE HRVAT U VOJNIKE? Velika podrška uvođenju obaveznog vojnog roka, ali najmanja među potencijalnim regrutima!
Foto: Printscreen YouTube/RTL

anketa

RADO IDE HRVAT U VOJNIKE? Velika podrška uvođenju obaveznog vojnog roka, ali najmanja među potencijalnim regrutima!

Hrvatska -

Odluka hrvatskog sabora o zamrzavanju obaveznog služenja vojnog roka doneta je prvog dana 2008. godine, a zamenjena je dobrovoljnim služenjem vojnog roka.

Sprovedeno istraživanje pokazalo je da je podrška obaveznom služenju vojnog roka velika među hrvatskim građanima, pa je u potpunosti ili uglavnom podržava čak 63,4 odsto ispitanika.

Aktuelni događaji u istočnoj Evropi postavljaju pitanje spremnosti vojske u Hrvatskoj, a tu je i tema koja je mnogima kamen spoticanja u javnosti već dugi niz godina. Opravdanost služenja vojnog roka istih je glavna tema ovih dana. Pojedine stranke u Saboru zatražile su njegov povratak, a istraživanje HReitinga, koje je provela Hrvatska radiotelevizija, pokazuje da većina ispitanika podržava njegovo uvođenje, prenosi HRT.

Konkretno, njih 63,4 odsto, od čega u potpunosti podržava 40,3 odsto, a generalno 23,1 odsto. Oni koji su suprotnog mišljenja, njih 29 odsto, ne žele da se ta ideja ponovo uvede. Njih 19,5 odsto je uvereno u tu poziciju i ni na koji način je ne podržava.

Istraživanjem su obuhvaćeni građani od 18 do 71 godine, a bilo je i starijih osoba. Uopšteno govoreći, mlađi su uglavnom protiv ideje, pa je njihova podrška 44,3 odsto. Što su ispitanici stariji, podrška je veća, pa je 70,9 odsto u najstarijoj grupi pristalica. Rodni aspekt istraživanja otkriva da žene češće odmrzavaju obaveznu vojnu službu nego muškarci, sa malom razlikom od 0,7 odsto (63,0 žena prema 62,3 muškaraca).

U pogledu na svet, najveći protivnici su na levoj strani političkog spektra (45 odsto to podržava). S druge strane, pomalo neočekivano, istraživanje je pokazalo da su najsnažniji zagovornici obaveznog služenja vojnog roka na desnici, a njih 82 odsto podržava tu ideju.

Što se tiče obrazovanja, HR Rating navodi da najveću podršku obaveznom služenju vojnog roka imaju najneobrazovanije, bez osnovnog obrazovanja. Ima ih više od 73 odsto, a protivteža je stanovništvo sa visokim obrazovanjem, odnosno stanovništvo sa fakultetom. Oni od anketiranih grupa u najmanjem broju podržavaju ponovno uspostavljanje obaveznog roka. Međutim, dodaje se da je podrška među njima veća od 50 odsto.

Kurir.rs/srednja.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja