PUTUJUĆA HRVATSKA BANDA PALA U ŠPANIJI: Obijali kuće, plen sklanjali kod kolega! Koristili veoma poznat način rada!
Ilustracija, Foto: AP

kriminal

PUTUJUĆA HRVATSKA BANDA PALA U ŠPANIJI: Obijali kuće, plen sklanjali kod kolega! Koristili veoma poznat način rada!

Hrvatska -

Španska policija uhapsila je četiri osobe u severnoj pokrajini Galiciji zbog sumnje da su pripadale putujućoj "hrvatsko-italijanskoj" bandi koja je opljačkala nekoliko kuća u Španiji, izvestila je u subotu španska novinska agencija Evropa pres.

Poslednjih meseci nekoliko kuća u Galiciji je opljačkano na isti način, razbijanjem brava plastičnim karticama i drugim alatom. Policija je zbog toga pojačala patrolu.

„Bio je to dug radni dan jer je ova kriminalna grupa u potpunosti specijalizovana za takve provale“, rekao je neimenovani policijski izvor za Europa pres. On tvrdi da su provalnici u Španiju došli sa ciljem da opljačkaju nakit, gotovinu i druge dragocenosti, a zatim bi plen predali drugoj saradničkoj grupi kako bi prikrili tragove. „Druga grupa im je pronašla smeštaj koristeći lažna dokumenta“, rekao je policijski izvor. Uhapšene osobe osumnjičene su za pljačke u gradovima Pontevedra, Vigo i Korunja. Privedeni su kada su nameravali da napuste Galiciju.

Pretresom stana u kome su boravili pronađeno je 1.410 evra u gotovini i druge vrednosti. Osobe su potom privedene istražnom sudiji u Pontevedri, koji im je odredio pritvor. Nisu bili dostupni za komentar. Slične pljačke u koje su umešane osobe sa hrvatskim dokumentima, najčešće mlade žene, uobičajene su širom Španije. "Mnogi od njih uopšte nisu Hrvati, ali se izjašnjavaju prilikom hapšenja, misleći da će im to pomoći jer je Hrvatska članica EU. Kod sebe nemaju nikakve dokumente", rekla je ona pod uslovom da ostane anonimna.

Policija u Galiciji je prijavila hapšenje ljudi iz Hrvatske i Italije, dve zemlje EU, čime im je dozvoljeno da ostanu u Španiji na neodređeno vreme. Policija je u prethodnim ovakvim slučajevima saopštila da je reč o porodičnim klanovima koji se sele iz jednog dela Španije u drugi gde pljačkaju.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track