HRVATE U PEKARAMA DOČEKALO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: Hleb nekada bio 4 kune, a sada 7! Ali ni tu nije kraj!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

kriza

HRVATE U PEKARAMA DOČEKALO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: Hleb nekada bio 4 kune, a sada 7! Ali ni tu nije kraj!

Hrvatska -

Hrvatski sabor jednoglasno je glasao za vladine mere za ograničavanje rasta cena hrane i energenata. Ali uprkos tome, cene su već drastično porasle, a to se veoma dobro vidi na primeru pekarskih proizvoda.

„Jedna pereca 5 kuna (1evro -7,5 kuna) dole u ​​pekari, je li to normalno? Ne!“, požalila se RTL-u Nada Nosković iz Zagreba. Sad sam bila u pekari i sve je poskupelo – hleb, peciva, sve!“, kaže Zagrepčanka Nevenka Katalinić.

„U pekari je sve užasno. Znam da sam nekad kupovala kruh od 4 kune, sad je 7 kuna“, požalila se Marijana Markočić, također iz Zagreba.

I to nije samo jedan primer, cene u pekarama širom Hrvatske oborile su sve rekorde. Obični bijeli kruh trenutno košta u proseku 12 kuna, ali mnogi strahuju da će do Uskrsa koštati čak 15 kuna.

Pekari kažu da su poskupljenja neminovna jer se cene repromaterijala menjaju na nedeljnom nivou. Sada je cena pšenice na svetskim berzama 400 evra, što je ekvivalentno 3 kune.

Beli hleb je u prosjeku poskupio za kunu i trenutno se 900 grama prodaje po cijeni od 12 kuna. "Mislim da se ova cena može očekivati pred Uskrs, jer je sigurno krenulo, ako ne i pre", rekao je Miroslav Trajković, vlasnik pekare u Zagrebu.

„Naručiš brašno i danas je bilo po jednoj ceni, a ovaj dođe i kaže sad je dve kune više i šta ćeš, moraš da povećaš cenu, htio ne hteo. Ne možeš od kilograma testa napraviti šest komada hleba da ti se popne na glavu“, dodao je on.

Direktorka Udruženja mlinsko-pekarske industrije Nada Barišić smatra da je rast cena pekarskih proizvoda neminovan. „Cena pšenice trenutno je na svetskim berzama oko 400 evra. Ako se uzme u obzir da je to osnovna sirovina za preradu i proizvodnju brašna, a tome dodamo i poskupljenje svih energenata, poskupljenje pekarskih proizvoda je neminovno“, rekao je Barišić.

Ovo povećanje cena najviše bi moglo da nanese štetu penzionerima, koji se i dalje bore za preživljavanje. "Oni će sada morati da biraju da li će kupovati hranu i hleb ili ću ja kupiti lekove, što može uticati na njihovo zdravlje", rekao je Igor Knežević, generalni sekretar Sindikata penzionera Hrvatske.

Ministar rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović kaže da hrane neće biti i da ne očekuje najavljeno poskupljenje pekarskih proizvoda.

"Važno je da u ovom trenutku znamo da neće biti dovoljno hrane, da nemamo problem sa žitaricama i zaista ne očekujem da će ovakvo poskupljenje koje neki najavljuju biti realno", rekao je ministar.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track